Svijet

Teroristkinja priznala sve u vezi napada u Istanbulu

Nakon jučerašnje eksplozije u Istanbulu, u kojoj je poginulo najmanje šest osoba, objavljen je snimak hapšenja osobe osumnjičene da je postavila bombu u ulici Istiklal, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristkinja Ahlam Albashir odgovorna za napad u Istanbulu priznala obuku terorističke organizacije PKK/PYD/YPG za obavještajce te da je iz sirijskog Afrina ilegalno ušla u Tursku, saopćeno je iz turske policije.

Timovi istanbulske policije su odmah nakon eksplozije započeli s traganjem za osumnjičenima, a na osnovu snimaka sigurnosnih kamera uspjeli su utvrditi izgled osumnjičene osobe. Istragom je utvrđena i ruta kretanja, a pripadnici policije iz odjela za borbu protiv terorizma pronašli su osumnjičenu osobu kasno sinoć u kući u istanbulskoj četvrti Kucukcekmece, u kojoj se skrivala.

Utvrđeno je da je osumnjičena osoba A. A. (23) sirijski državljnin te da je na teritorij Turske ušla preko sirijskog grada Afrina. Na snimcima hapšenja, koje je objavila turska policija, mogu se vidjeti trenuci upada policije u kuću te privođenje osumnjičene.

– Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište”, izjavio je ranije danas ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Šojlu (Suleyman Soylu).

U jučerašnjoj eksploziji u istanbulskoj ulici Istiklal poginulo je šest, a povrijeđena je 81 osoba. Pedeset povrijeđenih je pušteno iz bolnica, dok se petoro nalazi na jedinicama intenzivne njege.

Avaz

Slični članci

Back to top button