DruštvoHercegovina

SINDIKATI REAGOVALI: Vlada HNK će povući Odluku o 300 KM jednokratne pomoći?

Zbog negodovanja proračunskih korisnika Vlada HNŽ-a je, neslužbeno saznajemo, povukla Odluku o 300 KM jednokratne pomoći. Hoće li biti donesena nova Odluka o većem iznosu pomoći? Na potezu je Vlada.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije mogla bi povući Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći u iznosu od 300 KM zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u, neslužbeno doznaje Bljesak.info.

Iako je ova informacija nekim kanalima potvrđena sindikalistima, iz Vlade nam je odgovoreno kako odluka ostaje na snazi te da će jednokratna pomoć biti isplaćena do kraja godine, najvjerojatnije uz plaću za mjesec studeni. Podsjetimo, odluka za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 KM po zaposleniku, donesena je 12. listopada.

Inače, kako saznajemo, ova Odluka se povlači jer se ”vrši pritisak” da se isplati veći iznos, jer prema Uredbi Vlade poslodavci maksimalno mogu isplatiti  iznos od 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a, Pero Pavlović, na naš upit rekao je kako ne može prejudicirati odluke Vlade i da na snazi stoji ranije donesena odluka.

Podsjetimo, prošli tjedan je nekoliko sindikata svojim psolodavcima slalo zahtjeve za isplatu jednokratne pomoći. Tako su pisma upututili, koliko je u javnosti poznato, Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Sindikat Vatrogasaca, Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara.

Inače, poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju rok, a prema Uredbi Vlade, da do kraja godine, ako su u mogućnosti, isplate po 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju.

“Navedena pomoć, isplaćena pod uvjetima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa”, objašnjeno je ranije iz Federalnog ministarstva financija. Vlada Federacije BiH naknado je dopunila uredbu o isplati jednokratne pomoći po kojoj se u članu 19. iza stavka (4), dodaje se novi stavak (5), koji glasi: “Aktom poslodavca utvrdit će se posebni kriteriji za isplatu i visinu isplate jednokratne pomoći iz stava (1) ovog članka.”  To znači da kompanije, tj. poslodavci mogu donijeti odluku da iznos od 1080 KM isplate u ratama, što će biti dodatna olakšica za ovu neoporezivu isplatu. – Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/novac/vlada-hnz-jednokratna-pomo%C4%87/399658

Slični članci

Back to top button