BiHDruštvoVijesti

Federalni inspektori već utvrdili prekoračenje propisane cijene peleta

Federalni tržišni inspektorat subote su počeli vršiti pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Naime, pomenutom odlukom Vlade FBiH na proslosedmičnoj sjednici, propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Odluka je stupila u subotu, 12. novembra, a federalna i kantonalne tržišne inspekcije odmah su počele sa realizacijom i nadzorom nad njenim provođenjem.

Federalni tržišni inspektorat je tako u subotu izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH, u okviru kojih je kod jednog subjekta nadzora utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM. Kod četiri subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji, nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontrolisanih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

FUZIP u svom zvaničnom saopćenju navodi da je u nadzorima prvog dana primjene Odluke učestvovalo svih 13 federalnih tržišno-turističko-ugostiteljskih inspektora, a od subote su putem web obrasca za prijavu nepravilnosti zaprimljene tri prijave građana o neusklađenim cijenama peleta.

Najavljuju da će Federalna uprava za inspekcijske poslove nastaviti sa intenzivnim vršenjem nadzora nad primjenom ove Odluke i u narednim danima. Također, pozvali su sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button