Nekategorisano

Danas je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U BiH je preko 375 hiljada osoba sa dijebetesom. Dijabetes nas godišnje košta preko 350 miliona maraka.

Mjesec novembar prepoznatljiv je po obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa. Dijabetes je oboljenje okarakterisano povećanom koncentracijom šećera u krvi i nedostatkom inzulina, hormona koji omogućava iskorištenje šećera unijetog u organizam, čime se nivo šećera u krvi održava na optimalnom nivou.

Iako postoji više tipova dijabetesa, najčešće su zastupljeni dijabetes tip 1, koji se još označava kao i inzulin ovisni, kada pankreas uopšte ne izlučuje inzulin, te ga je neophodno unisiti putem injekcija, i dijabetes tip 2 koji se najčešće javlja kod odraslih i postepeno napreduje zahtjevajući individualno prilagođenu terapiju koja uključuje inzulin ili druge lijekove.

Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes – IDF iz 2021. godine, u svijetu je dijabetesom pogođeno preko 537 miliona ljudi, a očekuje se da će 2045. godine biti 783 miliona oboljelih. Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od dijabetesa boluje do 375 hiljada osoba, od čega je najveći broj sa dijabetesom tip 2, a da je 10% osoba sa dijabetesom tip 1, najčešće djeca.

Dijabetes kao hronična bolest predstavlja ogroman zdravstveni problem obzirom da neadekvatnom kontrolom dovodi do niza zdravstvenih komplikacija poput gubitka vida, amputacija donjih ekstremiteta (invalidnost), poremeća rada ili otkazivanje bubrega koje vodi ka dijalizi, te druga oboljenja krvnožilnog sitema poput srčanog popuštanja, ateroskleroze, moždanog i srčanog udara sa fatalnim ishodom.

Dijabetes je među pet uzročnika srmti u Bosni i Hercegovini, a osim zdravstvenih sa sobom nosi i ekonomske posljedice. Prema nedavo urašenoj studiji, dijabetes nas košta preko 350 miliona maraka godišnje, od čega više od polovine ovog novca odlazi na tretman posljedica i komplikacija dijabetesa.

Osobe sa dijabetesom u Bosni i Hercegovini susreću se sa nizom problema poput ograničene dostupnosti efikasnim terapijama, dijabetološkoj zaštiti, a često i stigmatizaciji.

Projekcijom filma Vožnja za život (Ride for your life) koji je prikazan u kinim u Banja Luci, Bihaću, Mostaru, Sarajevu, Trebinju i Tuzli, nastojala se podiči svijest o ovom oboljenju, ali i prikazati da dijabetes, ma kako teško i ozbiljno stanje ne predstavlja ograničenje osobama koje ga imaju da budu uspješni i u najzahtjevnijim aktivnostima poput takmičenja u biciklizmu. Film daje odličan uvid u živote članova biciklističkog tima Novo Nordisk, koji okuplja profesionalne bicikliste sa dijabetesom tip 1, prateći različite situacije i izazove pred kojim se nalaze u tokom takmičarske sezone. Prihvatanje bolesti i pozitivan stav prema životu poticaj je osobama sa dijabetesom da ne odustaju, dok svima ostalima skreće pažnju na prepoznavanje ovog stanja, važnost redovnih kontrola u cilju blagovremenog otkrivanja dijabetesa, kao i razumijevanje potreba osoba sa dijabetesom u društvu.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa je “Edukacijom za bolje sutra”, pa je film odlična prilika da steknemo uvid u ovo stanje. Bilo da i sami imate dijaebtes ili nekog u okruženju sa ovim stanjem, odnosno da želite naučiti više o dijabetesu, prevenciji ili liječenju korisne informacije možete dobiti na portalu www.mojdijabetes.ba.

Klix/Novikonjic

Slični članci

Back to top button