BiHBiznisPrivreda

Građane BiH čekaju nova poskupljenja

Građane Bosne i Hercegovine do kraja godine čekaju nova poskupljenja.

Poskupjet će mlijeko, meso, brašno i pekarski proizvodi. Cijene se i sada mijenjaju na dnevnom nivou. Ono što zabrinjava najviše je da stalno rastu cijene osnovnih životnih namirnica bez obzira na ograničavanje marži.

Ne tako davno mljekari su upozoravali da će litar mlijeka koštati kao litar benzina. Međutim,prema najavama, mlijeko će do kraja godine koštati i tri marke.Nije to jedino što će poskupjeti, već se najavljuju poskupljenja brašna, pekarskih proizvoda, te pilećeg mesa.

Ono što je već sada izvjesno je da će poskupjeti brašno. Prema najavama mlinara u Republici Srpskoj će biti skuplje za 10 odsto do kraja godine što znači do 3,5 marke veća cijena za vreću brašna od 25 kilograma. Cijene hrane primjerice u odnosu na susjednu Srbiju su veće, jer je Srbija u julu ograničila cijene osnovnih životnih namirnica.

  • To će posljedično uzrokovati psokupljenje svih pekarskih proizvodaa i proizvoda od pšenice i brašna, ono što su najavili je poskupljenje je 10 posto, a činjenica je da je razlog što nemamo robne rezerve”, Radenko Pelemiš, Udruženje pekara regije Bijeljina.

Građani sliježu ramena i kažu: “Sve je skuplje, ali preživjeće se”, kaže Murisa Marić, Udruga građana „DON“, Prijedor.

  • Vrlo čudno u našoj zemlji je da ćemo radije biti gladni nego se pobunimo protiv poskupljenja, to je jedna sporadična priča gdje ćete vi ovako u kafani i u druženju reći da se ovo ne može izdržati, ali kada treba reagovati Vladi, jer vlada donosi mjere, nema nijednog potroaača koji bi to uradio.”

Republika Srpska nema Robne rezerve, što za sada pokrivaju interventne nabavke koje ne mogu stabilizovati cijene. Osim ograničavanja marži na osnovne životne namirnice, naftu i naftne derivate, drugih mjera koje bi zaustavile rast cijena nije bilo.

  • U narednom periodu mora se razmišljati o ukrupnjavanju proizvodnje jer je to način da budete rentabilni i da možete sanbdjevati tržište, a mislim da tu u budućnosti ne bi trebali imati problema”, pojasnila je Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske.

Zbog globalnog rasta cijena, ali i toga što zemlje štite svoju privredu, ograničava se izvoz, pa je realno očekivati i veće cijene.

  • Mi nemamo svoju rafineriju, nemamo svoju hranu, i taj deficit sa Srbijom od koje smo dosta ovisni će nas u BiH dodatno pogoditi”, pojasnio je Aleksa Milojević, ekonomski analitičar.

Dok cijene divljaju, a građani sliježu ramenima, političari se bave postizbornim kombinatorikama i koalicijama za formiranje vlasti. Gotovo da niko od njih i ne pominje mjere pomoći za stanovništvo. Priča o tome da nam treba jeftinije gorivo kroz ukidanje akciza ili manji PDV na osnovnе životne namirnice bila je aktuelna oko izbora. Sada o tome više i ne misle.

Hayat/Novikonjic

Slični članci

Back to top button