SvijetZabava

Znate li zašto glavni lik mnogima omiljene animirane serije “Pokemoni” nosi ime Ash Ketchum?

Prilikom sinhronizacije japanske serije na engleski jezik ime glavnog lika promijenjeno je iz Satoshi u Ash Ketchum, a izvedeno je od mota franšize “Gotta catch ’em all”.

Ash Ketchum poznat je po svojoj stalnoj borbi da postane najbolji trener na svijetu, a ovaj lik ima jedno od najprepoznatljivijih lica u historiji crtanog filma.

Animirana serija “Pokemoni”, koja je prvobitno emitirana 1997., gledana je u cijelom svijetu, a do danas je mnogima omiljena. Procjenjuje se da sama franšiza vrijedi 92 milijarde dolara.

Međutim, bez Ketchuma ništa od ovoga ne bi bilo moguće, a razlog zašto je glavni lik nazvan “Ash Ketchum” prilično je interesantan.

Foto: Twitter

U originalnoj japanskoj verziji, prije sinhronizacije na engleski, lik se zvao “Satoshi”, po kreatoru Pokemona, Satoshiju Tajiriju. Međutim, kada je serija stigla u SAD 1998., studio je odlučio promijeniti ime glavnog lika u nešto što je zvučalo “više američki”.

Njegovo prezime “Ketchum” temelji se na motu franšize Pokemon, “Gotta catch ’em all” (eng. moram ih sve uhvatiti), dok je “Ash” anglicizirani oblik imena Satoshi.

Nakon 25 godina neprekidne borbe, Ketchum je konačno postao vrhunski trener i službeni Pokemon svjetski prvak. U nedavnoj epizodi “Pokemon Ultimate Journeys: The Series”, koja je u Japanu emitirana u petak 11. novembra, Ketchum i Pikachu ispunili su svoj životni cilj da postanu najbolji koji postoje, koji su postojali i možda najbolji koji će ikada biti.

Klix.ba/ Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button