BiznisDruštvoPrivredaPROMO

Prijavi se na Turistički inkubator i osvoji priliku za grant od 5.000 KM

Bosna i Hercegovina je puna mladih ljudi koji žele pokrenuti i razvijati vlastite biznise – i to često unutar turističkog sektora.

Sada, kroz program Turističkog inkubatora, mladima se otvara prilika da ostvare svoje poduzetničke zamisli kroz vrhunsku mentorsku i finansijsku podršku.

“U BiH postoji izniman potencijal za biznise u oblasti turizma. Međutim, najveći problem za mlade preduzetnike u našoj državi je nedostatak odgovarajućeg kapitala i mentorska podrška”, objašnjavaju organizatori programa. “Upravo to je prepreka koju Turistički inkubator želi prevazići.”

Cilj programa je pružiti finansijsku i mentorsku podršku mladim ljudima koji imaju biznis ideju u oblasti turizma ili žele proširiti svoju, već postojeću, turističku ponudu sa inovativnom idejom. Za tri najbolja biznisa ili biznis ideje u fazi razvoja je, pri tome, predviđen i grant od 5.000KM za unapređenje njihovog proizvoda ili usluge. Također, za najbolje polaznike Turističkog inkubatora Startup studio pruža i mogućnost zajedničkog ulaganja do 40.000KM.

Bitno je naglasiti da se na poziv mogu prijaviti mlade osobe iz cijele Bosne I Hercegovine, s tim da rješenja u oblasti turizma razvijaju za područje Unsko-sanskog kantona.

“Poziv je otvoren za dvije kategorije, registrovane biznise koji žele da unaprijede svoju ponudu sa novim, inovativnim turističkim ponudama ili proizvodima i za individue ili timove sa inovativnim idejama, a koji žele pokrenuti svoj turistički biznis – kao i društveno korisne ideje”, pojašnjavaju iz Turističkog inkubatora, koji provodi Startup studio u saradnji sa MarketMakers projektom i Odmori u BiH, te partnerima Gradom Bihaćem i Turističkom zajednicom Grada Bihaća.

“Ovo je idealna prilika za svaku mladu osobu koja želi pokrenuti ‘nešto svoje’ u turističkom sektoru, a koja do sad nije znala kako to učiniti ili kojoj su, jednostavno, nedostajali mentorstvo i finansijski kapital.”

Prethodna iskustva

Prvi Turistički inkubator održan u maju ove godine, gdje su podržane 4 biznis ideje mladih ljudi. Pobjedničke ideje nagrađene su sa finansijskom i mentorskom podrškom. “Afantour”, obrt turističkog i planinarskog vodiča Afana Abazovića u Zenici, Kapacitet ”Agencija za konsalting i menadžment u hotelijerstvu i turizmu Dalibora Rodića u Banjaluci, “STONE” Agencija održivog i transformativnog turizma Inge Kotlo u Mostaru i “Gea Heal Wild Wellness” Ružice Ivanović, također u Mostaru pobjedničke su ideje Turističkog inkubatora i svaka će, na svoj način, učiniti da se zaljubiš u nju.

„Izuzetno kvalitetni i relevantni predavači bili su ključ svih aktivnosti na edukacijama. Njihove upute su mi “izbrusile” ideju i proces njene realizacije, a čak su dale i razvoj određenih njenih segmenata. Znanje i informacije iz prve ruke bile su najveća nagrada, čak i da nisam osvojio pažnju stručne komisije. Savjeti su bili zlata vrijedni i svaki od njih sam implementirao u svoj biznis plan, što je urodilo plodom“, rekao je Afan iz Afantour.

Više o kreatorima i njihovim idejama pročitaj ovdje.

Prijave za učešće na Turističkom inkubatoru su otvorene do 16. novembra 2022. godine, za sve osobe do 35 godina starosti. Svi zainteresovani se mogu prijaviti i dodatno informisati na idućem Link: https://turisticki-inkubator.startupstudio.ba/

pr/novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button