U Puli se od 10. do 13. novembra 2022. godine održavaju 8. Susreti Bošnjaka jugoistočne Europe u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske Županije. Program počinje u subotu 12. novembra, u 18 h u Domu hrvatskih branitelja.

Na ovogodišnjim susretima pored učesnika iz Srbije, Kosova, Crne Gore, učešće je uzeo i Folklorni ansambl “Neretva ” Iz Jablanice, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

Na susrete je otišlo četrdeset članova FA” Neretva.” Ističu da je posebna čast predstavljati svoju Jablanicu i domovinu te da im je neopisiva radost susret sa starim folklornim prijateljima.

Za ovogodišnje susrete su pripremili igre sva tri konstitutivna naroda BiH. Bez sumnje da posjetioce očekuje mnoštvo igre i pjesme.

U susret manifestaciji, danas su predstavnike FA “Neretva” ugostili Gradonačelnik, Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule, Emina Popović Sterpin. Sastanku su prisustvovali i oslali učesnici susreta kao i domaćini.

Očuvanje svoje baštine i jezika je obaveza svih nas, istakao je Zoričić te dodao da politika može mijenjati stvari i da njegove podrške neće izostati na tom putu.

Pročelnica, Emina Popović Sterpin izrazila je zadovoljstvo zbog organizovanja susreta s raznim sadržajima i gostima. Pohvalila je, što se njeguje identitet, izmjenjuju iskustva i programi, te zaželjela puno uspjeha na susretima.

Manifestacija ima za cilj očuvanje tradicije Bošnjačke nacionalne manjine u Istarskoj županiji. U Istri trenutno živi oko šest hiljada Bošnjaka, koji su se tako izjasnili na popisu stanovništva, iako su procjene da ih ima više.

Novikonjic.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *