KulturaMagazinZabava

JABLANIČKI FA “NERETVA” na 8. susretima Bošnjaka Jugoistočne Europe

U Puli se od 10. do 13. novembra 2022. godine održavaju 8. Susreti Bošnjaka jugoistočne Europe u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske Županije. Program počinje u subotu 12. novembra, u 18 h u Domu hrvatskih branitelja.

Na ovogodišnjim susretima pored učesnika iz Srbije, Kosova, Crne Gore, učešće je uzeo i Folklorni ansambl “Neretva ” Iz Jablanice, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

Na susrete je otišlo četrdeset članova FA” Neretva.” Ističu da je posebna čast predstavljati svoju Jablanicu i domovinu te da im je neopisiva radost susret sa starim folklornim prijateljima.

Za ovogodišnje susrete su pripremili igre sva tri konstitutivna naroda BiH. Bez sumnje da posjetioce očekuje mnoštvo igre i pjesme.

U susret manifestaciji, danas su predstavnike FA “Neretva” ugostili Gradonačelnik, Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule, Emina Popović Sterpin. Sastanku su prisustvovali i oslali učesnici susreta kao i domaćini.

Očuvanje svoje baštine i jezika je obaveza svih nas, istakao je Zoričić te dodao da politika može mijenjati stvari i da njegove podrške neće izostati na tom putu.

Pročelnica, Emina Popović Sterpin izrazila je zadovoljstvo zbog organizovanja susreta s raznim sadržajima i gostima. Pohvalila je, što se njeguje identitet, izmjenjuju iskustva i programi, te zaželjela puno uspjeha na susretima.

Manifestacija ima za cilj očuvanje tradicije Bošnjačke nacionalne manjine u Istarskoj županiji. U Istri trenutno živi oko šest hiljada Bošnjaka, koji su se tako izjasnili na popisu stanovništva, iako su procjene da ih ima više.

Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button