
Godinama se pričaju legende, iznose naučne teorije i prenose životne lekcije o tome kako pravilno izabrati savršenu lubenicu.
Naravno, jedini siguran način je da je otvorimo i uvjerimo se koliko je crvena, mesnata i slatka, ali to često nije moguće.
Zato su se ljudi trudili da godinama pronađu najbolje savjete kako provjeriti zrelost i slatkoću ovog popularnog ljetnog voća.
Zaboravite na kucanje po lubenici. Ovo su tri pouzdanije metode.
Ako lubenica ima mrlju na površini, to je dobar znak. Ta mrlja označava mjesto na kojem je lubenica ležala na zemlji dok je sazrijevala.
Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one s bijelom ili svijetlozelenom treba izbjegavati jer su prerano ubrana.
Lubenice bez ikakve mrlje također ne treba kupovati.
Lubenica treba biti tamnozelene boje, čvrsta na dodir, glatke površine i bez vidljivih oštećenja.
Mekana kora je jasan znak da je plod počeo da truhne. Izbjegavajte i one koje izgledaju suho i dehidrirano jer su izgubile slatkoću.
Idealna lubenica ima pravilan oblik, a one s neobičnim izbočinama i grbama preskočite.
Možda vam nije najdraže nositi tešku lubenicu kući, ali baš toj treba dati prednost. Lubenica se sastoji od čak 92 posto vode, pa su najslađe i najsočnije one koje su najteže u odnosu na svoju veličinu.
Podignite nekoliko lubenica slične veličine i odaberite onu koja je najteža. Neće vas iznevjeriti.