
Začepljeni kuhinjski sudoper često može djelovati kao manja neprijatnost, ali dugoročno zanemarivanje redovnog održavanja može dovesti do ozbiljnijih problema i skupih popravki.
Stručnjaci iz oblasti vodovoda ističu da se ovim problemima može jednostavno doskočiti ako se pridržavate nekoliko jednostavnih savjeta.
Iskusni vodoinstalater James Clarkson, sa preko 15 godina rada u rezidencijalnoj i komercijalnoj vodovodnoj djelatnosti, preporučuje da svaki vlasnik kuhinje izdvoji samo pet minuta sedmično za osnovnu njegu sudopera.
Prema njegovim riječima, pravilno održavanje može spriječiti skupljanje masnoća i ostataka hrane koji se vremenom stvrdnu unutar cijevi i uzrokuju začepljenje.
Preporučena rutina uključuje čišćenje ostataka hrane iz sifona i rešetke sudopera, potom ispiranje toplom ili ključalom vodom koja rastvara masnoće i ostatke sapuna.
Nakon toga, potrebno je obrisati površinu oko odvoda čistom krpom kako bi se uklonile masnoće i nečistoće koje mogu ostati.
Jednom sedmično, Clarkson savjetuje korištenje sode bikarbone nakon čega slijedi ispiranje vrućom vodom ili primjena enzimski baziranog sredstva za čišćenje, što pomaže u razgradnji naslaga koje se nakupljaju u cijevima.
Kuhinjske masnoće i ostaci hrane, poput riže, tjestenine, taloga kafe ili listića čaja, često su glavni uzročnici začepljenja. Ulje i mast koje se uliju u sudoper brzo se stvrdnu, stvarajući ljepljivi sloj koji zadržava dodatne nečistoće i otežava protok vode.
Ovaj jednostavan petominutni rutinski postupak može spriječiti veće probleme, skratiti troškove hitnih intervencija vodoinstalatera i osigurati da vaš sudoper ostane u dobrom stanju.
Redovno održavanje je ključ za bezbrižno korištenje kuhinje i dugotrajnost vodovodnih instalacija.