BiHBiznisVijesti

Tjesteninu proizvedenu u Zavidovićima koristiće sve „Merhametove“ javne kuhinje u BiH

Na prigodnoj svečanosti u Kućicama kod Zavidovića, gdje MDD „Merhamet“ Bosne i Hercegovine blizu 20 godina ima uspješno poljoprivredno imanje, otvoren je mini pogon za proizvodnju tjestenine koja će se koristiti za pripremu obroka za oko 8.000 korisnika koliko ih se svakodnevno hrani u 46 “Merhametovih” javnih kuhinja i njihovih punktova širom naše zemlje

.

Sredstva za realizaciju ovog projekta izdvojila je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH. TIKA je i ranije pomagala projekte na imanju u Kućicama, prije svega kroz donaciju plastenika.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Emin Akseki, predsjednik HO „Merhamet“ BiH Kenan Vrbanjac, direktor TIKA-e u BiH Erdinç Işık, ministar za privredu u Vladi ZDK Samir Šibornjić,  gradonačelnica Zavidovića Erna Merdić Smailhodžić i direktor Ureda Crvenog polumjeseca u BiH Suad Sokolu.

Predsjednik Kenan Vrbanjac predstavio je gostima misiju “Merhameta”, aktivnosti koje vodi širom zemlje sa osnovnim ciljem pomoći za socijalno ugrožene u oba bh. entiteta, potom se zahvalio Vladi Turske i turskom narodu što su pokazali senzibilitet te pomogli i ovaj projekat.

– Čast mi je da smo danas ovdje, da vidimo još jedan projekat čiju smo realizaciju pomogli. U proteklih 30 godina pomogli smo realizaciju oko 1.200 projekta čija je ukupna vrijednost 100 miliona maraka. Kao i do sada, TIKA će i dalje biti uz narod ove zemlje – poručio je ambasador Turske u BiH Emin Akseki.

Gradonačelnica Zavidovića Erna Merdić-Smailhodžić istakla je zadovoljstvo što se poljoprivredni proizvodi koji se proizvode na imanju u Kućicama, kao i tjestenina koja se proizvodi u lokalnom pogonu, koristiti u svim kuhinjama ove humanitarne organizacije, a ministar Samir Šibonjić dodao je da je „Merhamet“ simbol brige o čovjeku te izrazio zahvalnost za sve projekte koje je TIKA realizovala na području ZDK. Zadovoljstvo zbog još jednog uspješno realizovanog projekta nisu krile ni direktorica Regionalnog odbora “Merhameta” Maglaj Sanela Omerović i sekretar Osnovnog odbora u Zavidovićima Fatima Redžić.Tokom boravka na imanju, gosti su se upoznali sa procesom proizvodnje makarona u kojem se koriste isključivo namirnice domaćeg porijekla, ali su i obišli samo imanje u Kućicama. Ovdje se na, više od 30 duluma, uzgaja povrće na otvorenom kao i u 14 plastenika i staklenika. Sve što se proizvede – paradajz, paprika, krompir, luk, patlidžan, prasa koriste se u javnim kuhinjama za pripremu odbroka, ali i zimnice u vidu ajvara, đuveča, paradajz sosa. Sije se kukuruz kao i pšenica, a pšenično brašno dijelom se koristi i za proizvodnju makarona.

Slični članci

Back to top button