BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPolitikaVijestiZanimljivosti

Nova flota policijskih vozila i pojačanja u kadrovskom sastavu MUP HNK

Mostar, 9. jula 2024. godine – Danas je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) u svečanoj ceremoniji predato devet novih policijskih vozila. Vozila su nabavljena sredstvima osiguranim od strane Vlade HNK-a u okviru kontinuiranog ulaganja u modernizaciju i jačanje kapaciteta policije.

576.000 KM za jačanje mobilnosti policije

Ukupna vrijednost investicije u nova vozila iznosi oko 576.000 KM. To je značajan korak u kontinuiranom procesu obnavljanja voznog parka MUP-a HNK-a, koji je započeo prije nekoliko godina.

Sva vozila su marke Škoda Octavia i najsavremeniji su modeli opremljeni svim potrebnim za efikasan rad policije. Svaka kantonalna stanica zadužena za sigurnost saobraćaj dobit će po jedno novo vozilo, dok će se ostala koristiti za redovne aktivnosti MUP-a HNK-a u neoznačenoj verziji.

Novi vozila samo dio rješenja

Iako su nova vozila značajan doprinos jačanju mobilnosti i efikasnosti rada policije, ministar unutrašnjih poslova HNK-a Marijo Marić u svom govoru je istaknuo i važnost jačanja kadrovskih kapaciteta.

“U tom smislu jučer smo raspisali konkurs za 145 novih policijskih službenika, od toga 25 u činu mlađeg inspektora i 120 u činu policajca. Uz to, trenutno je 130 kadeta na obuci,” objasnio je ministar Marić.

On je izrazio uvjerenje da će MUP HNK, uz očekivani priliv novih kadrova i kontinuirana ulaganja, uspješno prebroditi izazovno razdoblje koje slijedi zbog odlaska velikog broja službenika u zasluženu penziju.

“Nova vozila i nova snaga u policiji znače da će građani HNK-a biti još sigurniji. Zahvaljujemo Vladi HNK-a na kontinuiranoj podršci radu policije,” zaključio je ministar Marić.

Sigurnost građana na prvom mjestu

Ova investicija u opremanje policije dio je širih napora Vlade HNK-a na jačanju sigurnosti u HNK-u. Vlada HNK-a u posljednje vrijeme ulaže značajna sredstva u modernizaciju opreme i infrastrukture policije, kao i u poboljšanje uvjeta rada policijskih službenika.

Cilj svih ovih aktivnosti je da se osigura što veći nivo sigurnosti za sve građane HNK-a.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i premijerka Marija Buhač te novoimenovani zamjenik Policijskog komesara, Mirsad Subašić zajedno sa kolegom komesarom, Robertom Perićem.

Slični članci

Back to top button