BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetTurizamVijestiZanimljivosti

Prenj bi uskoro mogao biti proglašen zaštićenim područjem, izdvojen novac za jačanje turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić potpisali su na Tisovici u području planine Prenj Memorandum o razumijevanju za uspostavu novog zaštićenog područja “Prenj”.

Ovaj dokument pokazuje zajedničke tačke i interese Federacije BiH i Grada Konjica u pogledu ispunjavanja ciljeva Federalne strategije okoliša i strateških dokumenata Grada Konjic, a koji će doprinijeti povećanju zaštićene teritorije u Federaciji BiH kao i zaštitu vrijednog prirodnog područja u našoj državi.

Generalni cilj je izrada stručne podloge i obrazloženja za uspostavu zaštićenog područja “Prenj” na području Grada Konjica. Obje strane su saglasne i obavezuju se da će svako iz svoje nadležnosti objezbijediti tehničku, stručnu i finansijsku podršku kako bi se ostvario glavni cilj, a to je donošenje Zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj.

“Prenj je veličanstvena planina, njegova zaštita i moderno upravljanje od prioritetnog je značaja za Federaciju i čitavu državu. U skladu s međunarodnim konvencijama, Bosna i Hercegovina ima obavezu povećati procenat zaštićenih područja i tu je područje planine Prenj odlična prilika, ali i obaveza da djelujemo za buduće generacije. Ovo područje je veliki potencijal i za turizam i drago mi je da smo naišli na pravog partnera u Gradu Konjicu koji razumije naša nastojanja i želi na svojoj teritoriji uspostaviti zaštićeno područje na Prenju. Sljedeći korak će biti potpisivanje ugovora sa našim partnerima u UNDP-u s kojima ćemo raditi na ovom velikom i važnom zadatku za koji su ministarstvo i Federacija BiH već ove godine u budžetu izdvojili 250.000 KM”, izjavila je ministrica Pozder.

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, istakao je također zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo Prenj kao važan prirodni biser kojeg treba zaštiti, kao i dobru saradnju s ministricom Pozder.

“Konjic je prepoznatljiv po prirodnom blagu, od Neretve, kanjona Rakitnice, Visočice, Bitovnje, Zec planine i drugih ljepota, a Prenj je oduvijek za nas posebna planina, naš amblem. Naš zajednički cilj je da se donese Zakon o proglašenju zaštićenog područja Prenj te će biti veliki zalog za naš grad i buduće naraštaje i drago mi je da smo poduzeli ovaj važan korak ka tom cilju”, izjavio je Ćatić.

Pratite nas; Instagram

Slični članci

Back to top button