BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaMagazinNVOPolitikaSvijetVijestiZanimljivosti

PONOS I TRADICIJA Konjic obilježio 642. godišnjicu od prvog pomena

Grad Konjic je danas dostojanstveno obilježio 642. godišnjicu od prvog pomena u pisanim dokumentima. Svečanost je uključivala sjednicu Gradskog vijeća, gdje su govorili gradonačelnik Osman Ćatić i predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Marija Buhač.

Poslije sjednice, uslijedio je obilazak šehidskih mezarja i spomen obilježja, gdje je položeno cvijeće i odana počast Konjičanima koji su branili grad i zemlju kroz historiju.

Predsjednica Vlade Buhač je pohvalila napore gradskog rukovodstva u razvoju Konjica i najavila kontinuiranu podršku Vlade. Istakla je brojne projekte financirane iz kantonalnog budžeta, uključujući obnovu cesta, infrastrukturne radove i investicije u zdravstvene ustanove. Naglasila je značaj Konjica u privredi i turizmu, pozivajući na zajednički rad na poboljšanju života građana.

“Pozdravljajući napore gradskog rukovodstva i opredijeljenost da Konjic razvijaju u svim smjerovima i aspektima rada i življenja, ističem kako će na tomu putu i nadalje imati vidljivu podšku Vlade kojoj sam na čelu. Ovdje, u Konjicu, zajedno samo otpočeli niz vrijednih projekata koje finansiramo sredstvima iz kantonalnog budžeta. Od obnove regionalnih cesta, preko infrastrukturnih projekata na vodoopskrbnomu sistemu Podorašac i klizištu Orahovica, do finansijskih izdvajanja za Dom zdravlja i Opću bolnicu Konjic za koje smo osigurali značajna interventna i investicijska kreditna sredstva. U planu je realizacija niza projekata na polju privrede i, posebno, turizma u kojemu Konjic i vidi svoj izniman potencijal i stratešku privrednu granu. Upravo činjenica da danas slavimo 642 godine spomena imena Konjica, svjedoči bogatu historiju, kulturu i tradiciju ovoga grada, dok sve njegove prirodne ljepote u potpunosti opravdava ovakvo usmjerenje. Pozivam vas da zajednički nastavimo tražiti najbolja rješenja i tako osigurati bolji život svim našim sugrađanima.”– kazala je Buhač.

Gradonačelnik Ćatić je podsjetio na historijsku važnost Konjica, govoreći o prenosu olova u Dubrovnik i prvim pisanim spomenima grada. Izrazio je želju da se mladi ljudi stave u fokus razvoja grada, podržavajući njihovu kreativnost i inovativnost, te naglasio važnost sjećanja na prošlost i rad na budućnosti.

“S ponosom pričamo i prenosimo na generacije koje dolaze svjedočanstva i priče o prenosu olova iz Podvisokog i Konjica u Dubrovnik, u vrijeme karavana, kada je Konjic prvi put spomenut u pisanim dokumentima. Volimo se prisjećati prošlosti, što nam je obaveza, ali gledajući ka budućnosti želimo i pokušavamo da mlade snage, od kojih očekujemo da će biti oni, koji će graditi ovaj grad, uljepšavati ga i činiti prosperitetnijim u budućnosti, staviti u prvi plan.

Želimo nagrađivati najbolje, podržavati njihovu kreativnost, inovativnost, omogućiti im da unaprijeđuju svoje vještine. Sa iskrenom željom da će upravo oni, svojim znanjem i svojim trudom, jačati i braniti našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i naš Konjic, kako su to radile generacije Konjičana prije nas, koje ne smijemo zaboraviti, a koje su nam omogućile da živimo u miru i slobodi, danas obilježavamo Dan našeg grada. Sretan Dan grada Konjica svim Konjičanima gdje god živjeli”- poručio je Ćatić.

Tokom Svečane sjednice Gradskog vijeća kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju sa svih nivoa vlasti i gostiju iz drugih sredina iz Bosne i Hercegovine i svijeta, prikazan je video sa presjekom djelovanja Grada Konjica između dva 16. juna i izjavama Konjičana i onih koji Konjic doživljavaju svojim gradom i rado ga posjećuju.

Slični članci

Back to top button