BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaSvijetVijesti

Patriotska Liga BiH: Otpor i zaštita Bosne i Hercegovine

Prije 33 godine, u Domu policije u Sarajevu, 10. juna 1991. godine, donesena je odluka o formiranju Savjeta za nacionalnu odbranu. Savjet je brojao sedam članova. Nakon toga, formirani su štabovi za odbranu i zaštitu sigurnosti i bezbjednosti civilnog stanovništva svih gradova u Bosni i Hercegovini. Ovi štabovi su preuzeli naziv Patriotska Liga BiH.

Povod za sve ove radnje bila su saznanja i pokazatelji da se priprema okupacija i agresija na Bosnu i Hercegovinu. Prvi pokazatelj je bio već 1990. godine, u martu mjesecu, kada je tadašnji SSNO SFRJ donio odluku o izuzimanju naoružanja Teritorijalne odbrane i stavljanje pod kontrolu jedinica JNA. Kasnije su ove jedinice djelile naoružanje po srpskim selima, stvarajući paravojne jedinice srpskog naroda.

Patriotska Liga BiH je bila neminovnost za otpor i pružanje zaštite, sigurnosti i bezbjednosti civilnog stanovništva koje je bilo pod pritiscima paravojnih srpskih jedinica i JNA.

Ulogu i značaj Patriotske lige BiH kroz kulturu sjećanja smo oblježili posjetom mezarja Alipašine džamije, mezarja na Kovačima, mezaru prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, vrhovnom komadantu rah. Aliji Izetbegoviću i u Memorijalnom centru na Kovačima.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić tom prilikom je izjavio:

“Ogroman je doprinos odbrani koju su pripadnici Patriotske lige BiH dali u organizaciji i pripremi odbrane države BiH i svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Danas obilježavamo još jedan od značajnih datuma naše historije i kolektivno se borimo da naša, ne tako davna historija, ostane upamćena, kao i svi naši veliki borci za slobodnu Bosnu i Hercegovinu koji su u svojim borbama dali sve što su imali.”

Ovim povodom odata je počast na Šehidskom mezarju Kovači, te mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kao i u haremu Alipašine džamije, te je održana Svečana akademija u Memorijalnom centru Sarajevo.

Slični članci

Back to top button