HercegovinaNekategorisanoVijesti

Nezapamćen grad: Vjetar lomio drveće, oštećeni automobili

Snažno nevrijeme praćeno gradom pogodilo je dio Hercegovine, tačnije Široki Brijeg i Grude. Duvao je snažan vjetar, koji je obarao drveća, a grad je zabijelio ulice i dvorišta te nažalost uništio usjeve.

U Bosni i Hercegovini je danas najavljeno pogoršanje vremena s upaljenim žutim alarmom za pojedine dijelove države zbog jakih udara vjetra, kiše, grmljavine i grada. Iako su ovakve vremenske prilike očekivane, one su svakako iznenadile stanovnike Širokog Brijega i Gruda s obzirom na to da je pljusak i nevrijeme nastupilo naglo i velikog intenziteta.

Snažan vjetar je lomio drveća i rušio nestabilne konstrukcije. Napadala je i velika količina grada, zbog čega mnoge ulice i dvorišta izgledaju kao da ih je zabijelio snijeg.

Grad je u velikoj mjeri uništio usjeve, odnosno poljoprivredna dobra, a što se može vidjeti i na fotografijama, koje je objavio BHMeteo. Također, grad je ostavio štetu na mnogim automobilima.

Iz Civilne zaštite ZHK su kazali da je “nevrijeme praćeno tučom, vjetrom i kišom pogodilo oko 17:50 sati samo središte Širokog Brijega i okolna mjesta Brig, Trn, Dobrkovići, Mokro, Oklaji” te su naglasili da je riječ o “nezapamćenom gradu”.

“U svega nekoliko minuta započela je padati nezapamćena tuča. Nanesena je materijalna šteta uglavnom na poljoprivrednim dobrima, a bilo je i oštećenja automobila. Za 15-ak minuta vrijeme se stabiliziralo. Nevrijeme je zahvatilo i dijelove Općine Grude (Tihaljina, Ružići, Dragićina, Medovići, Ledinac, Višnjica …)”, kazali su oni.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button