BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Ministar Velagić održao sastanak sa Clare Sears, direktoricom British Council-a za Zapadni Balkan

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić održao je sastanak s direktoricom British Council-a za Zapadni Balkan, Clare Sears. Sastanku su prisustvovali i šef Odjela za odnose s javnošću Ureda predsjednice Vlade HNK, Darko Juka, saradnica British Council-a u Bosni i Hercegovini, Amila Karavdić, prorektorica za naučno-nastavna pitanja Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, dr. sc. Azra Špago i voditelj Ureda za projekte Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Boris Crnokić.

Tema sastanka bio je projekat koji British Council planira realizirati u Gradu Mostaru, a koji će  uključivati učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente engleskog jezika i književnosti. Za učenike osnovnih škola projektom su planirane dodatne obuke iz kodiranja, dok će učenicima srednjih škola biti ponuđena izgradnja kapaciteta iz projekt manadžmenta i javnih kampanja u službi društveno korisnog aktivizma. Za studente engleskog jezika planirane su aktivnosti u cilju pripreme za rad u nastavi engleskog jezika.

S obzirom na to da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK već realiziralo značajne projekte s British Council-om, resorni ministar izrazio je zadovoljstvo nastavkom saradnje.

„Upoznat sam da je Ministarstvo u saradnji s British Council-om prije nekoliko godina uspješno realiziralo projekat ‘Škole za 21. vijek’, u okviru kojeg su sve osnovne škole u HNK dobile 970 mikro:bit uređaja koji su doprinijeli kvaliteti nastavnog procesa kako za učenike, tako i za nastavnike. Nadam se da ćemo upješno realizirati i ovaj projekat kako bi učenici osnovnih i srednjih škola i studenti engleskog jezika sticali funkcionalnih znanja i vještina. Ovom prilikom zahvaljujem se direktorici Sears i njenim saradnicima što su odlučili da i dalje ulažu u sistem obrazovanja u našem Kantonu, a mi ćemo svakako cijeniti njihovu podršku“, kazao je ministar Velagić.

Direktorica Sears zahvalila je resornom ministru na srdačnoj dobrodošlici, te izrazila želju za nastavak i proširenje dosadašnje saradnje.

„British Council ima kontinuitet djelovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Gradu Mostaru. Do sada smo sarađivali s osnovnim školama, a u narednom periodu želimo da saradnju proširimo i na srednje škole, Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru i nadam se da ćemo na zadovoljstvo svih učesnika u tome uspjeti“, kazala je direktorica Sears.

Sastanak je zaključen spremnošću za saradnju koja će doprinijeti unapređenju obrazovnog sistema na nivoima osnovnog, srednjeg i univerzitetskog obrazovanja.

Slični članci

Back to top button