BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Dan civilnih žrtava rata Mostara

13.6. 1992. godine srpske snage su uz podršku paravojnih formacija i ostataka JNA na lokalitetima Sutina i Uborak počinile zločine mučkog strijeljanja i ubijanja 114 civila Bošnjačke i Hrvatske nacionalnosti. Ovo su prve otkrivene masovne grobnice u Bosni i Hercegovini.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara 13. 6. proglašen je Danom civilnih žrtava rata Mostara te pozivamo sugrađane da se taj dan u svojim molitvama ili polaganjima cvijeća na mjestima njihovih stradanja sjete svih žrtava.

Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. Mostar i Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar prigodnim programom će obilježiti Dan civilnih žrtava rata Mostara i 32. godišnjicu od zločina na Uborku i Sutini.

Program je planiran uz posjetu spomenicima 13.6.2023. godine (četvrtak) kako slijedi:

– 11.00 sati – spomen obilježje na Uborku

– 11.45 sati – spomen obilježje u Sutini

– 12.15 sati – spomen obilježje u Zaliku.

Svoje prisustvo obilježavanju godišnjice najavili su predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, te zamjenica američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Deborah Mennuti .

Pokrovitelji obilježavanja Dana civilnih žrtava je Grad Mostar .

Na inicijativu Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992 i podršku Grada Mostara, trenutno se izvode radovi na obnovi i rekonstrukciji spomen obilježja Sutina, gdje je prije 32 godine ekshumirana prva masovna grobnica u Bosni i Hercegovini .

Izjave za medije planirane su u 10.50 sati kod spomen obilježja na Uborku.

Hvala vam što sve ove godine pratite i podržavate našu borbu za istinu i pravdu.

Predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992

Slični članci

Back to top button