BiHSportSvijetVijesti

Bosna i Hercegovina minimalnim rezultatom poražena od Italije

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je i u drugom prijateljskom susretu, ovoga puta od reprezentacije Italije rezultatom 1:0.

Nako poraza od Engleske rezultatom 3:0 u Newcastleu prije šest dana, fudbalska reprezentacija naše države odigrala je novi prijateljski susret, ovoga puta s aktuelnim prvacima Evrope, reprezentacijom Italije na Stadionu “Carlo Castellani” u Empoliju.

Utakmica je počela podjednako oprezno i otvoreno s obje strane. U petoj minuti bilježimo ubačaj sa lijeve strane prema Scamacci ali odbrana Bosne i Hercegovine je bila na visini zadatka. Tri minute poslije Hajradinović odlično šutira ali Donnaruma još bolje brani njegov udarac.

U desetoj minuti Chiesa šutira nakon jedne odbijene lopte ali Pirić brani njegov udarac, da bi četiri minute poslije i Frattesi pokušao, ali bez uspjeha.

U 18. minuti bilježimo dobar pokušaj Gazibegovića iz slobodnog udarca, ali je Donnaruma još jednom bio na visini zadatka, a tri minute poslije ponovo se Hajradinović našao u dobroj prilici ali odbrana Italije otklanja opasnost u posljednjem trenutku.

Uprkos većem posjedu lopte domaćih, reprezentacija naše države je na terenu stajala vrlo čvrsto, defanzivno i disciplinovano, s toga nije bilo konkretnijih prilika iz igre za Italijane.

Ali u 39. minuti Federico Chiesa je centrirao, a Davide Frattesi odlično šutirao i donio prednost “Azzurima” od 1:0. To je bilo i posljednje što smo vidjeli vrijedno pažnje u prvom dijelu utakmice.

Drugo poluvrijeme počelo je vrlo mirno na obje strane i bez pravih prilika do 53. minute kada Frattesi nakon jednog kornera i uigrane akcije šutira preko gola. U Empoliju je počela padati i kiša koja je dodatno otežala situaciju fudbalerima obje ekipe.

U 63. minuti Pirić brani udarac Scamacci nakon još jedne odlično uigrane akcije Italije, a u 72. smo vidjeli potpuno identičnu situaciju iz koje Pirić izlazi kao pobjednik. U međuvremenu su selektori obje reprezentacije napravili mnogo izmjena kako bi dali priliku za igru i ostalim igračima.

Tek u 87. minuti bilježimo dobar pokušaj Demirovića ali odbrana Italije to na vrijeme blokira, a u prvoj minuti nadoknade vremena Amhedhodžić se našao “jedan na jedan” sa Donnarumom, ali ne uspijeva postići pogodak.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je tako završila ovaj ciklus prijateljskih utakmica sa dva poraza od dvije daleko kvalitetnije i stabilnije reprezentacije, a na Sergeju Barbarezu i njegovom stručnom štabu, a posebno na njegovim nadređenim iz N/FS BiH, je da što bolje sastave i spreme naš nacionalni tim za predstojeće kvalifikacione cikluse.

Reprezentaciji Italije predstoji nastup na UEFA Evropskom prvenstvu u Njemačkoj na kojem će braniti titulu prvaka Evrope osvojenu prije tri godine.

Prijateljska utakmica:

Italija 1:0 Bosna i Hercegovina (Frattesi 39’)

Slični članci

Back to top button