BiHDruštvoPrivredaSvijetVijesti

Poskupljuje i čokolada

Cijena zrna kakaa od početka ove godine je porasla, što će uskoro osjetiti i krajnji potrošači.

Većina svjetske proizvodnje kakaa dolazi iz zapadne Afrike. Međutim, u posljednje tri godine proizvodnja nije uspjela zadovoljiti potražnju na tržištu, što je rezultiralo rastom cijena prije nego što su nedavni problemi poput oluja, bolesti usjeva i zatvaranja tvornica dodatno poremetili ovogodišnju žetvu i rad prerađivača kakaovca. Do početka februara, cijene na tržištu kakaa premašile su 5000 dolara po toni, što je najviše od 1977. godine.

Međunarodna organizacija je objavila da se očekuje značajan pad proizvodnje u zemljama s najvećim proizvođačima, s projekcijom pada ponude od 11 posto, iako je potražnja porasla za 5 posto. Ovo nije dobra vijest za ljubitelje čokolade, budući da su konditorske kompanije već najavile moguće poskupljenje njihovih proizvoda.

Kompanija Mondelez, koja stoji iza poznatih brendova poput Milke i Tobleronea, već je početkom godine izjavila za agenciju dpa da će morati povećati cijene svojih čokolada zbog inflacije cijene kakaa.

Šta to znači za prosječnog potrošača? Iako se o poskupljenju kakaa već neko vrijeme govori, sada je došao trenutak kada će to osjetiti i krajnji kupci. Očekuje se da će u narednim mjesecima potrošači naići na korigirane cijene čokolada na policama  prodavnica.

Kompanija Kraš odgovorila je ističući da su cijene dosegle rekordne razine, te da će biti primorani korigirati cijene proizvoda koji sadrže kakao. Istaknuli su da su dovoljno dugo odgađali poskupljenje, ali da je ono sada neizbježno radi očuvanja stabilnosti poslovanja i radnih mjesta.

S druge strane, Zvečevo trenutno neće povećavati cijene svojih proizvoda, osim u slučaju drastičnih promjena cijena ključnih sirovina.

Crna hronika

Slični članci

Back to top button