MagazinZanimljivosti

Jednostavan način za čišćenje rešetke od rerne: Kako se riješiti tvrdokornih mrlja

Čišćenje rešetki za rernu ne mora biti naporan posao. S pravim sredstvima za čišćenje, lako se možete riješiti tvrdoglavih mrlja.

Novije rerne imaju program samočišćenja, ali kod mnogih je potrebno izvaditi rešetke kako se ne bi oštetile. Iz tog razloga, najbolje ih je ukloniti i očistiti ručno.

Ako je vaš sudoper dovoljno velik da možete postaviti rešetke iz rerne, to je najbolje mjesto za čišćenje. Samo pazite da stavite krpu ili peškir na dno kako biste izbjegli potencijalne ogrebotine. Dakle, osim odgovarajućeg mjesta za čišćenje, bit će vam potrebna spužva, deterdžent za pranje suđa i soda bikarbona.

Napunite sudoper s dvije do tri kašike sode bikarbone, pola šolje sredstva za pranje suđa i dovoljno tople vode da pokrije rešetke. Namočite rešetke za pećnicu i ostavite minimalno 30 minuta do nekoliko sati ovisno o tome koliko su mrlje tvrdokorne. Na kraju ih izribajte čistom spužvicom. Isperite rešetke čistom vodom i ostavite da se osuše prije nego što ih vratite u rernu.

Preporučuje se da ovu metodu koristite svaka dva do tri mjeseca, ali to ne znači da ste ostatak vremena oslobođeni. Redovno brisanje između postupaka namakanja i ribanja spašava vas od najtvrdokornijih mrlja i smanjuje mogućnost od neugodnih mirisa.

Za dnevni postupak čišćenja potrebno je da uklonite rešetku i s malo deterdženta za suđe obrišete krpom s obje strane. Temeljito je isperite čistom vodom i ostavite da se osuši prije nego je vratite u rernu.

klix.ba

Slični članci

Back to top button