BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaKonjicSvijetVijesti

AKCIJA POLICIJE U KONJICU: Spasili život maloljetniku!

Konjic, 8. juna 2024. – Maloljetnik u Konjicu na društvenim mrežama najavio samoubistvo. Zahvaljujući budnosti i brzoj reakciji policije, tragedija je spriječena.

Podsjećamo na zvanično saopćenje Federalne uprave policije:

“Dana, 08. 06. 2024. godine, policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije su po dojavi policije Kanade, putem Interpola locirali i identifikovali maloljetnika sa područja općine Konjic koji je na društvenim mrežama najavio samoubistvo. U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, PU Konjic, navedeni maloljetnik je pronađen, te je u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja upućen na daljnje postupanje. Ovo je 16. slučaj u posljednje dvije godine u kojima su policijski službenici Federalne uprave policije spriječili samoubistva maloljetnih osoba.”

Policijska stanica Konjic je obaviještena o situaciji od strane Federalne uprave policije. Patrola je brzo pronašle maloljetnika i njegove roditelje.

Maloljetnik je bio revoltiran time što mu roditelji ograničavaju korištenje mobitela i društvenih mreža. Roditelji su s druge strane izrazili zabrinutost zbog prekomjerne upotrebe interneta od strane maloljetnika.

Slučaj je preuzela Federalna uprava policije. Roditeljima je savjetovano da maloljetnika upute kod psihologa kako bi se stabiliziralo njegovo ponašanje, a u cijeli slučaj uključen je i Centar za socijalni rad i Dom zdravlja.

I ovaj slučaj je još jednom podsjetio na važnost dijaloga i otvorene komunikacije unutar porodice, te na značaj praćenja online aktivnosti djece.

Slični članci

Back to top button