BiHDruštvoVijesti

Policija upozorava na prevaru: Stižu lažni emailovi SIPA-e, ne otvarajte ih

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) obavještava građane da je u posljednjem periodu evidentirano da na email adrese fizičkih i pravnih lica pristižu poruke, čiji je cilj prevara.

Nepoznati počinitelji se putem elektronske komunikacije predstavljaju kao pripadnici SIPA-e, služeći se službenim podacima koji su javno dostupni i lažnim memorandumom institucije. Kako navode iz SIPA-e, u porukama se navodi da postoji informacija da se određena lica bave nezakonitim aktivnostima vezenim za pornografiju i zlostavljanje.

U konačnici cilj je ucjena u smislu iznuđivanja novca, a potencijalno je moguće da takvi emailovi sadrže i kompjuterske viruse. Zbog toga SIPA savjetuje građane da ukoliko dobiju ovakve email poruke, iste ne otvaraju i ne odgovaraju na njih, te da ukoliko su na bio koji način oštećeni da to prijave nadležnom policijskom tijelu.

“U navedenim porukama izvršioci često zloupotrebljavaju imena pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te je u posljednje vrijeme uočeno da zloupotrebljavaju i ime zamjenika direktora Zorana Galića. Upozoravamo građane da su navodi iz predmetnih email poruka lažni, te da su nazivi institucija i imena zloupotrijebljeni”, naveli su iz SIPA-e.

Email poruke su inače upućene s više email adresa, koje pripadaju nacionalnoj domeni Republike Njemačke.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button