BiHDruštvoMagazinSmrtovniceVijesti

Preminuo bivši glavni državni tužilac Goran Salihović

Bivši glavni državni tužilac Goran Salihović preminuo je sinoć u 65. godini, potvrđeno je za Klix.ba.

Salihović je rođen u Tuzli 1959. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a karijeru je proveo u oba grada.

Prvo se zaposlio kao operativni analitičar u Službi unutrašnjih poslova u Lukavcu, a zatim je radio kao sudija i predsjednik Općinskog suda Lukavac, zatim u Višem sudu za prekršaje u Tuzli i Općinskom sudu za prekršaje u Tuzli, gdje je bio predsjednik. Tu funkciju je obnašao i u Kantonalnom sudu za prekršaje TK, a zatim se 2005. seli u Sarajevo na čelo Općinskog suda.

Nakon toga je izabran za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, odakle je suspendovan tri godine kasnije zbog disciplinske tužbe, odnosno, presude Ureda discplinskog tužioca VSTV-a. Riječ je o aferi “Transkript”, koja se odnosila na novinara Matu Đakovića i Milorada Dodika te posredovanje s ciljem saznanja da li će protiv Dodika biti pokrenut određeni postupak.

Kasnije je protiv njega pokrenut i sudski proces zbog sumnje na zloupotrebu položaja u periodu kada je bio glavni tužilac, a na teret mu se stavljalo da je prekomjerno trošio novac za reprezentaciju. Suđenje Salihoviću nikada nije završeno stoga njegova potencijalna krivica nije utvrđena.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button