BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaSvijetVijesti

SRAMOTNO: Naši Graničari s juga moraju u Hrvatsku da vrše nuždu!

Članovi Odbora su prethodnih dana obišli granične prijelaze BiH u nadležnosti Terenskog ureda Jug Granične policije BiH.

Prema ocjeni članova Odbora za žalbe građana, posebno je loše i nedopustivo stanje na međunarodnim graničnim prijelazima Trebimlja-Čepikuće i Orahov do.

Nema vode

– Upozoreno je na to da policijski službenici rade u privremeno postavljenim, dotrajalim kontejnerima, koji nisu adekvatno natkriveni, što stvara poteškoće prilikom vršenja granične kontrole u nepovoljnim vremenskim uvjetima, po velikoj vrućini, snijegu ili kiši. Također, u nekim od ovih improviziranih objekata za rad policijskih službenika utvrđeno je da nema ni pitke, ni tehničke vode, a evidentiran je i nedostatak sanitarnih čvorova – ocjena je Odbora za žalbe građana.

To u prijevodu znači da granični policajci BiH nemaju gdje da vrše nuždu. Na pitanje jednom od članova Odbora, šta rade u tom slučaju, on odgovara:

– Zamole kolege s hrvatske strane i pređu kod njih da obave nuždu.

Odbor za žalbe građana tokom obilaska granice - Avaz

Odbor za žalbe građana tokom obilaska granice. Facebook

To nije ni “e“ od Evropske unije! Dalje, kako je rečeno tokom posjete, posebno zabrinjava to što na ovim graničnim prijelazima nisu postavljene tehnički zadovoljavajuće fizičke prepreke, pri čemu nema ni rampi, ni horizontalne saobraćajne signalizacije.

– Postojeće fizičke prepreke nisu adekvatno obilježene za učesnike u saobraćaju, što nerijetko dovodi do zabune građana kad je riječ o obavezi zaustavljanja vozila, naglašeno je na sastancima. Konstatirano je da ovakvo stanje i radni uvjeti u značajnoj mjeri doprinose poteškoćama pri motivaciji policijskih službenika, kao i ispoljavanju nezadovoljstva kako građana, tako i policijskih službenika, čime se šteti ugledu Bosne i Hercegovine – navodi se u izvještaju Odbora.

Ublažen izvještaj

Dakle, u izvještaju koji je ublažen ukazuje se na sramotno i katastrofalno stanje pojedinih međunarodnih graničnih prijelaza. To se prvenstveno odnosi na Trebimlje, Orahov do i Aranđelovo, a stanje nije mnogo bolje ni na prijelazu Crveni grm.

– Granični policajci nemaju osnovnih uvjeta, smještaj je u protruhlim kontejnerima koji prokišnjavaju, nemaju ni pitku ni tehničku vodu, nemaju mokri čvor. Rade po 12 sati, a, naprimjer, na Trebimlji nema oznaka na kolovozu pa policajci stoje na cesti – riječi su jednog od članova Odbora.

Ko je kriv?

Za izgradnju i održavanje infrastrukture na graničnim prijelazima zaduženo je Vijeće ministara. Pouzdano znamo da su iz Granične policije BiH i ranije pisali brojne dopise u vezi s poboljšanjem uvjeta na ovim graničnim prijelazima.

Uputit će nove molbe

– Konstatirano je da ovakvo stanje i radni uvjeti u značajnoj mjeri doprinose poteškoćama pri motivaciji policijskih službenika, kao i ispoljavanju nezadovoljstva kako građana, tako i policijskih službenika, čime se šteti ugledu Bosne i Hercegovine. Na sve ove nedostatke Odbor za žalbe građana već je ukazivao kroz godišnje izvještaje o radu, te će, kako je zaključeno, ponovno nadležnima uputiti molbu da se rješavanju problema na međunarodnim graničnim prijelazima Trebimlja-Čepikuće i Orahov do pristupi što hitnije, jer su uvjeti u kojima rade policijski službenici na granici ljudskog dostojanstva – navodi se u izvještaju Odbora.

Granični policajci nemaju osnovnih uvjeta, smještaj je u protruhlim kontejnerima koji prokišnjavaju, nemaju ni pitku ni tehničku vodu.

Slični članci

Back to top button