BiHDruštvoVijesti

Pripreme za hadž budućih bosanskih hadžija širom zemlje se privode kraju

Proteklih dana u svim dijelovima Bosne i Hercegovine je obavljen glavni dio priprema budućih bosanskih hadžija. Prema uputstvima Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH održane su edukacije te podijeljeni koferi i ihrami. Između ostalog, i na području Muftijstva travničkog, Muftijstva mostarskog te Muftijstva bihaćkog.

Vodiči na hadž su upoznali buduće hadžije o samim obredima hadža, ukazali na važnost poštivanja proslijeđenih uputa, skrenuli pažnju na osnovna ponašanja tokom hadžskog putovanja i informisali ih o svim mjestima koja će posjetiti tokom boravka u Mekki i Medini.

Također, podsjetili su hadžije na savjete i preporuke medicinske struke i tima te uputili nekoliko praktičnih savjeta kojima bi olakšali hadžsko putovanje. Kao i na području drugih muftijstava šerijatske konsultantice su održale edukacije za žene.

Ovogodišnji vodiči na hadž Muhamed-ef. Begić i hafiz Suad Šahinović u prostorijama Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ organizovali su edukaciju za sedamdeset budućih hadžija s područja Cazina. Ukupno, s područja Muftijstva bihaćkog ove godine na hadž ide tri stotine osoba.

Vodiči Muhamed-ef. Pezić, hafiz Ibrahim-ef. Bektaš i Nedim-ef. Klisura su održali edukacije na području Muftijstva travničkog u općinama Vitez i Bugojno, a kojima su prisustvovale i buduće hadžije iz drugih općina. Ranije su podijeljeni koferi, a Meliha Mustafić-Begić je u Travniku održala i edukaciju za žene.

S područja ovog muftijstva hadž će obaviti 140 hadžija.

I u Mostaru su izvršene podjele kofere za hadžije s područja Muftijstva mostarskog te obavljena edukacija u prostorijama “Edukativnog centra“ džemata Vrapčići. Edukacije su održali vodiči Suljo-ef. Cikotić i Ensar-ef. Zalihić, a šerijatska konsultantica Azra Selimović-Zalihić je realizovala edukaciju za žene.

S obzirom na teritorijalnu razuđenost ovog muftijstva vodič Zalihić je preuzeo kofere i ihrame namijenjene hadžijama iz Konjica te je zadužen i za njihovu edukaciju.

Ove godine s područja Muftijstva mostarskog hadž će obaviti 61 osoba.

– Prilikom edukacija vodiči ukazuju na radnje koje je potrebno poduzeti kod same pripreme za odlazak na hadž, što uključuje duhovne, materijalne, fizičke i zdravstvene pripreme. Osim zbog svoje primarne svrhe, edukacije su posebno značajne u kontekstu povezivanja hadžija s vodičima. Odnosno, skreće im se pažnja da tokom cijelog hadžskog putovanja budu u stalnom kontaktu s vodičem te pitaju sve što ne znaju ili u šta sumnjaju – istakao je efendija Begić u izjavi za Preporod.info

Dodaje da je Ured za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH mobilisao kvalitetan tim vodiča.

– Vodiči će tokom hadža sve vrijeme biti na usluzi hadžijama s ciljem da im olakšaju svaki dan njihovog boravka i svaki njihov ibadet – kazao je Begić.

Napomenuo je, također, da imaju u vidu različitu starosnu dob hadžija. Međutim, i u tom organizacijskom izazovu, činjenica je, kako kaže, da je većini zajedničko jedno: nikada ranije nisu bili na umri ili hadžu – po prvi put će posjetiti Ka’bu.

Preporod.info

Slični članci

Back to top button