BiHDruštvoPolitikaVijesti

Nikšić: Odnosi koalicije nisu na najboljim granama, nekad je teško sjediti zajedno

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je, poslije najave nove aplikacije za porodilje u FBiH, odgovarao na novinarska pitanja. 

Nikšić je naveo da Vlada FBiH priprema zakon o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija, te da će on biti pod plaštom “BH Gasa”. Istakao je da nema opstrukcija HDZ-a kada je riječ o ovom projektu. 

Na pitanje o stanju u državnoj koaliciji, Nikšić je kazao da odnosi nisu “na najboljim granama” nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

– Jasne su bile poruke iz RS-a. Praktično razgovaramo o amortizaciji tih nekakvih stvari. Na kraju su i oni pristali da učestvuju na lokalnim izborima pod tim pravilima. Imamo problem zastoja u implementaciji nekih stvari kada je u pitanju Vijeće ministara BiH – naveo je Nikšić.

Istakao je da je najveći problem za EU tranše neusvojen budžet državnih institucija. 

– Budžet je završen, ali stoji u ministarstvu jer imamo neke druge neusaglašene stvari poput raspodjele akciza. Nadam se da će naredni period pokazati svima da ucjene i uslovljavanja ne vode nigdje osim da zaostajemo, tačnije da građani ostaju uskraćeni – pojasnio je on.

Premijer FBiH je kazao da je to pitanje na kojem koalicija radi. 

– Smatram da je ovo nedovoljno te da treba brže i efikasnije. Više smo za to da jačamo državne institucije, dok bi naši partneri da jačaju entitetske i oko toga ćemo teško postići dogovor. Kompromis podrazumijeva da svako nešto popusti. Mi baš nismo spremni praviti neke linije i ustupke nauštrb države i građana – odgovorio je Nikšić.

Nikšić je najavama predsjednika RS o “mirnom razdruživanju”, naveo je kako za to nema šanse. 

– Nek i to prođe, ali nema ništa od toga – dodao je Nikšić.

Kazao je i da je zbog nekih stvari teško i sjediti za istim stolom, a za naredni razgovor koalicije je najavio da će biti kada se steknu uslovi za to. 

avaz.ba

Slični članci

Back to top button