Crna hronikaDruštvoMagazinSvijetVijesti

Više od 300 miliona djece žrtve seksualnog zlostavljanja na internetu

Više od 300 miliona djece širom svijeta svake je godine žrtva seksualne eksploatacije i zlostavljanja na internetu, pokazuju istraživanja.

U onome što se vjeruje da je prva globalna procjena razmjera krize, istraživači sa Univerziteta u Edinburgu otkrili su da je 12,6 posto djece u svijetu bilo žrtve razgovora bez pristanka, dijeljenja i izloženosti seksualnim slikama i video zapisima u posljednjih godinu dana, što je ekvivalentno oko 302 miliona mladih ljudi, piše The Guardian.

Sličan udio, 12,5 posto, bio je predmet internetskog traženja, kao što je neželjeni seksualni razgovor koji može uključivati seksting, seksualna pitanja i zahtjeve za seksualni čin od strane odraslih ili drugih mladih.

Krivična djela također mogu imati oblik “iznuđivanja”, gdje grabežljivci traže novac od žrtava da bi slike ostale privatne, i zloupotrebe AI deepfake tehnologije.

Istraživanje je pokazalo da su SAD posebno rizično područje. Svaki deveti muškarac u SAD-u (ekvivalentno skoro 14 miliona) u nekom trenutku priznao je da je vrijeđao djecu na internetu.

Istraživanje je također pokazalo da su mnogi muškarci priznali da bi pokušali počiniti fizičke seksualne delikte nad djecom ako misle da će to biti tajno.

– Materijal o zlostavljanju djece toliko je rasprostranjen da se dosijei u prosjeku prijavljuju nadzornim i policijskim organizacijama jednom u sekundi. Ovo je globalna zdravstvena pandemija koja je predugo ostala skrivena. Javlja se u svakoj zemlji, eksponencijalno raste i zahtijeva globalni odgovor. Moramo hitno djelovati i tretirati to kao javnozdravstveni problem koji se može spriječiti. Djeca to jedva čekaju – kazao je Izvršni direktor Childlighta, Paul Stanfield. 

Stephen Kavanagh, izvršni direktor Interpola, rekao je da se tradicionalni pristupi provođenja zakona bore da održe korak s ovim problemom.

– Moramo učiniti mnogo više zajedno na globalnom nivou, uključujući obuku specijalista za istraživače, bolju razmjenu podataka i opremu za efikasnu borbu protiv ove pandemije i štete koju ona nanosi milionima mladih širom svijeta – dodao je.

Grace Tame, osoba koja je preživjela seksualno zlostavljanje, koja je osnovala fondaciju Grace Tame, rekla je da je centralizirana globalna istraživačka baza podataka neophodna za zaštitu djece.

Faktor

Slični članci

Back to top button