DruštvoHercegovinaKonjicVijesti

Martinović, Vlaisavljević i Buhač u klišanskom kraju: podrška povratku i obnovi, uključujući i kulturno-historijske spomenike

Delegacija hrvatskih dužnosnika u Federaciji BiH i Hercegovačko-neretvanskom kantonu boravila je danas u posjeti katoličkim župama klišanskog kraja. Domaćini predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislavu Martinoviću, federalnoj ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević i premijerki Hercegovačko-neretvanskog kantona Mariji Buhač bili su župnik u župama Obri i Solakova Kula don Marin Marić, župnik u župi Podhum-Žitače fra Ivica Karatović i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Konjic Ivan Antić.

Za posjete im je predstavljena slika tog kraja, u kojem nažalost momentalno ima vrlo malo povratnika, a potom i perspektive i mogućnosti koje nudi taj prirodnim resursima, historijom i ljudima čvrste vjere okrunjene bogatstvom duhovnih zvanja iznimno bogat prostor, smješten u dolini Neretvice. Gosti su obišli župnu crkvu u Kostajnici, prisjetili se ubojstva porodice Anđelić i presudnog uticaja koji je taj zločin imao na povratak. Potom su posjetili najstariju katoličku crkvu tog kraja i jednu od najstarijih u Hercegovini, crkvu sv. Ante na Žitačama. Spomenuti objekt, star više od dvjesto godina, treba obnovu i zaštitu, jednako kao i mnogi drugi katolički sakralni objekti, crkve i bazilike, od kojih neke datiraju iz trećeg vijeka.

Priča o povratu u klišanski kraj otvorena je i na njoj se, saradnjom lokalnih župnika, raseljenih Klišana i dužnosnika na različitim nivoima vlasti, počevši od Grada Konjica, preko HNK-a pa sve do FBiH, posljednjih godina intenzivno radi, akcentirano je ovom prilikom. Iskorak, dogovoren nakon današnjeg posjeta, obnova je i zaštita kulturno-historijskih spomenika u koju će se, po riječima federalne ministrice Vlaisavljević, uključiti i njeno ministarstvo kroz projekte koje ima za te namjene. Martinović, Vlaisavljević i Buhač poručili su da je svaki kamenčić u mozaiku oživljavanja života u klišanskom kraju važan, uključujući i obnovu historijskih te spomenika kulture koji potvrđuju duboku ukorijenjenost i hrvatskog katoličkog puka na tim prostorima.

vladahnk

Slični članci

Back to top button