BiHBiznisDruštvoHercegovinaJablanicaPrivredaVijesti

GRANIT KORAČA KA PROPASTI, TRAŽE SE DRUGA RJEŠENJA

Rok za ispunjenje obaveza prema Ugovoru o koncesiji kojim je jablanička firma Granit dobila pravo eksploatacije izuzetno vrijedne mineralne sirovine. bliži se kraju, a investitor, sarajevska kompanija Lake d.o.o. nije ispunila svoje obaveze, niti ičim pokazala da ima takvu namjeru.

Naime, Lake d.o.o., u vlasništvu kontroverznog Nedžada Bubice obavezao se u roku od 6 mjeseci od potpisivanja Ugovora o koncesiji izmiriti obaveze povjerilaca firme Granit u stečaju u iznosu od, najmanje 20.5 miliona KM.

Naravno da od uplate 20.5 miliona maraka nema ništa. To su svi poznavaoci prilika u Granitu znali i prije donošenja odluke o koncesiji jer da je iko, ikada, bio spreman platiti 20 miliona KM, Granit ne bi ni bio u stečaju.

Ne samo da novi “investitor” još nije investirao ni marku u obaveze Granita, nego nije bio spreman podnijeti ni troškove prenamjene zemljišta za sve majdane za koje je dobio koncesiju. Problemi su i sa plaćanjem jednokratne koncesione naknade, koju mu je Vlada HNK velikodušno rastegla na više rata čak do 2032. godine, ali i pored toga sa uplatama “škripi”.

Čudno je i da je Vlada HNK dala koncesiju firmi u stečaju iako to federalni Zakon o koncesijama izričito zabranjuje. Kantonalni propis na koji se pozivaju, ipak je morao biti usklađen sa federalnim propisima, čime se, prema napim informacijama, već bavi Tužilaštvo.

Oni koji u Granitu imaju lični i politički interes, pravdali su se da sve čine u interesu radnika. Nedavno su predstavnici Ministarstva privrede HNK održali sastanak sa Udruženjem privrednika Jablanice – klaster kamen i tom prilikom se uvjerili kako postoji spremnost privatnog kapitala da ulaže u Granit i da zbrine sve radnike.

Nezvanično, firme koje su okupljene u ovom klasteru (njih petnaestak) zapošljavaju 300 radnika, skoro duplo više od Granita i spremni su zbrinuti i Granitove radnike ukoliko bi Vlada HNK uradila ono što joj je i obaveza, raskinula Ugovor sa investitorom koji ne ispunjava svoje obaveze.

Predstavnici resornog Ministarstva već su najavili da razmatraju opciju po kojoj bi Granit u stečaju dobio koncesiju na jedan dio majdana a drugi bi bio ponuđen zainteresiranim privrednicima. No i ta opcija predstavlja, u stvari, potez kojim se žele zaštititi vlastite pogrešne odluke.

Stečajni postupak u Granitu morao je prema zakonu već odavno biti okončan a zašto nije, razloge treba tražiti u ličnim interesima pojedinaca i interesnih grupa, i, naravno, politici.

Ministar finansija u Vladi HNK, Adil Šuta, nedavno je kometarišući ovu temu rekao:

“Vlada i resorno Ministarstvo privrede imalo je nekoliko sastanaka s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja, koje će ići prvenstveno u korist uposlenika Granita i Općine Jablanica.

U tom pogledu, ukoliko ugovorom preuzete obaveze ne budu poštovane u narednom periodu, siguran sam da će Vlada i Ministarstvo privrede razmotriti sve opcije” – rekao je Šuta.

Vrijeme je da Vlada HNK djeluje.

Mostar.live

Slični članci

Back to top button