BiHDruštvoVijesti

Penzioneri dali rok Vladi FBiH

Na adresu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra za finansije Tonija Kraljevića jučer su, kako saznajemo, predstavnici Saveza udruženja penzionera uputili svoje ključne zahtjeve, a od kojih očigledno nemaju namjeru odustati.

Rast cijena

Štaviše, ako se čelnici Vlade FBiH ogluše na to i do juna ne ispune zahtjeve koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje penzija te u vezi s isplatom jednokratne novčane pomoći, penzioneri izlaze na ulicu!

Podsjetimo, nakon što su iznosi penzija u ovoj godini ostali „zakovani“ nakon redovnog usklađivanja, dok vanredno neće biti provedeno, predstavnici Saveza su zbog sve težeg materijalnog položaja ove populacije još odlučniji u tome da se izmjene Zakona o PIO moraju provesti, a što je nedavno „aminovala“ i Skupština Saveza.

Penzioneri traže da se mijenjaju parametri na osnovu kojih se vrši usklađivanje. Sad su to, umjesto rasta prosječne plaće i troškova života, kao što je slučaj u zemljama okruženja, indeks rasta potrošačkih cijena i stopa rasta bruto domaćeg proizvoda.

Dug put

– Već neko vrijeme upozoravamo da je neophodno izvršiti izmjene Zakona o PIO i tražimo odmah da se krene u tu proceduru. 

Naravno, svjesni da je do toga dug put, ne odustajemo od našeg drugog ključnog zahtjeva, a to je isplata jednokratne novčane pomoći – rekao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Iznos novčane naknade

Kada je riječ o iznosu novčane naknade, penzioneri traže da se onima čija su primanja do 1.000 KM isplati najmanje 200 KM. Za penzionere koji primaju više od 1.000 KM pa do iznosa najviše penzije ta bi naknada iznosila 100 maraka.

avaz.ba

Slični članci

Back to top button