BiHBiznisDruštvoKonjicPrivredaSvijetVijesti

Norveška firma Greenstat ulaže u obnovljive izvore energije u Konjicu

Umrežavanje Gradske uprave Konjic sa firmama iz Norveške koje u Bosni i Hercegovini žele podržati lokalne zajednice koje teže energetskoj nezavisnosti kroz iskorištavanje solarne energije i energije vjetra, tema je razgovora koji su tokom posjete Gradu Konjicu vodili ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj, Bakir Sadović, i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.
-Norveška kompanija Greenstat je počela investirati u Bosnu i Hercegovinu prošle godine i završila je jednu solarnu elektranu u općini Grude. Drago mi da smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine, sa poslovnim ljudima bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Norveškoj, uspjeli ohrabriti kompaniju Greenstat da nastavi ulaganje u obnovljive izvore energije u našoj zemlji, sada u Konjicu.

Očekujemo da će nakon potpisivanja memoranduma o saradnji Grada Konjica i ove kompanije, koja se bavi ulaganjem u obnovljive izvore energije na području zapadnog Balkana, doći do realizacije projekta krajem tekuće i početkom naredne godine. Bosna i Hercegovina je prva od zemalja zapadnog Balkana sa kojom je Greenstat počeo saradnju i mi smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine i ja kao ambasador ponosni da možemo pomoći da što više kompanija iz Norveške ulažu u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu važno je istaći podršku koju imamo od gradonačelnika Konjica, gospodina Ćatića da se projekat od obostranog interesa što prije realizira – kazao je ambasador Sadović.


-Grad Konjic nastoji da bude zeleni grad, iz tog razloga smo u saradnji sa našim energetskim uredom izradili Studiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom, prezentovali je kako građanstvu tako i privrednicima. Studija je usvojena na Gradskom vijeću, prezentovana je na Energetskom forumu u Neumu i drago mi je da je ta Studija osnov za daljnja ulaganja na području grada Konjica i da ćemo u narednom periodu ona htijenja koja imamo kao Gradska uprava, kao privrednici i kao građani, moći formirati i fond i ići dalje kada je u pitanju zelena energija.

Ovo je primjer kako ljudi, koji su ambasadori naše domovine Bosne i Hercegovine širom svijeta odgovaraju svome zadatku – kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se ambasadoru Sadoviću, što je uspostavio i omogućio kontakt Grada Konjica sa potencijalnim investitorima iz Norveške, koji žele da ulažu u Konjic.

Grad Konjic

Slični članci

Back to top button