BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijestiZabavaZanimljivosti
Popularno

KONJIC POKAZAO SPREMNOST: Vježba “Siguran Konjic 2024” veliki uspjeh! (VIDEO)

Danas je na gradskom stadionu FK Igman održana spektakularna vježba spašavanja pod nazivom “Siguran Konjic 2024.” Vježba je pokazala izuzetnu koordinaciju i profesionalizam svih učesnika, potvrđujući time dugogodišnje iskustvo Konjica u suprotstavljanju kriznim situacijama.

Na čelu akcije bio je gradonačelnik Osman Ćatić, uz podršku svojih pomoćnika iz gradske uprave. U scenariju vježbe simulirane su pucnjave i eksplozije, a na licu mjesta su se našle sve ključne službe: Civilna zaštita, lokalna policija, hitna pomoć i Gorske službe spašavanja “Prenj” i “Konjic”. Timski rad i brza reakcija bili su ključni u efikasnom rješavanju situacije i pružanju pomoći “stradalima.”

Vježba “Siguran Konjic 2024.” više je od rutinskog provjeravanja spremnosti. Ona predstavlja snažan pokazatelj povezanosti i profesionalizma svih aktera koji neumorno čuvaju sigurnost građana Konjica. Ovaj uspjeh doprinosi jačanju povjerenja javnosti i potvrđuje da je Konjic grad na koji se uvijek možemo osloniti u slučaju izvanrednih situacija.

Vježbi su prisustvovali i visoki gosti, zvaničnici i građani Konjica, snage EUFOR-a, a portal novikonjic.ba prenosio je uživo cijeli događaj. Na licima svih prisutnih bilo je vidljivo izuzetno zadovoljstvo profesionalnom izvedbom vježbe.

Ovaj spektakularan događaj pratili su i učenici 3. i 4. razreda Prve i Druge osnovne škole Konjic u pratnji svojih vrijednih nastavnica. Uz njih su bili i članovi Odreda izviđača Neretva te mladi volonteri i volonterke Crvenog križa Konjic. Svi su oni sa znatiželjom i oduševljenjem pratili spasilačke akcije i ostale vježbe. Za njih je ovo bila jedinstvena prilika da vide na djelu kako profesionalci rade u kriznim situacijama, ali i da sami nauče nešto o zaštiti i spašavanju.

Nakon završetka vježbe, članovi Odreda izviđača Konjic su za djecu i omladinu prikazali i osnovne vještine snalaženja u prirodi i orijentacije. To je bila još jedna poučna i zabavna edukacija za sve one koji su danas bili dio ove velike konjičke manifestacije.

Raznovrstan scenario

Scenarij vježbe bio je raznovrstan i zahtjevan. Na početku je izvedena simulacija saobraćajne nesreće sa teško povrijeđenima i zarobljenim u smrskanim vozilima, akcija, vatrogasaca, akcija pripadnika Hitne pomoći Doma zdravlja, a potom je simuliran i rad policijskih kriminalističkih ekipa PU Konjic.

Simuliran je i požar u blizini pruge gdje su vatrogasci Šumarstva “Prenj” pokazali vještine gašenja. Također je prikazano spašavanje građana vertikalno zarobljenih nakon eksplozije na tribinama stadiona, te djevojčice koja je zalutala u improvizirano minsko polje. Sve je odrađeno besprijekorno, pokazujući visoku spremnost svih službenika.

Kako je to izgledalo jutros možete vidjeti ovdje:

Slični članci

Back to top button