DruštvoPolitikaSvijetVijesti

Irska i Španija priznaju državu Palestinu

Irska će priznati palestinsku državu, rekao je u srijedu premijer Simon Harris, dodajući da očekuje da će se druge zemlje pridružiti Irskoj, Španiji i Norveškoj u poduzimanju takvog koraka u narednim sedmicama.

– Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu – rekao je Harris na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

Harris je dodao:

– Svako od nas će sada preduzeti sve korake koji su neophodni da se ta odluka sprovede u djelo. Uvjeren sam da će nam se još zemalja pridružiti u poduzimanju ovog važnog koraka u narednim sedmicama.

Premijer Španije Pedro Sanchez saopćio je također da će njegova zemlja priznati Palestinu 28. maja, prenijeli su britanski mediji.

Sanchez je rekao da je razgovarao s liderima i proučavao situaciju u Palestini i da jasno razumije jednu stvar, a da je to da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema mirovni projekat za Palestinu, piše Anadolija.

Dodao je da izraelski lider odbija da sluša međunarodnu zajednicu dok nastavlja da bombarduje civilnu infrastrukturu i blokira očajnički potrebnu pomoć.

– Borba protiv Hamasa je neophodna nakon 7. oktobra. Ali Netanyahu izaziva toliko boli i patnje u Gazi da je rješenje o dvije države u ozbiljnoj opasnosti – kazao je on.

Sanchez je dodao da Španija neće dozvoliti da izraelska ofanziva na Gazu uništi jedino pravedno rješenje bliskoistočne krize.

Poručio je da priznanje Palestine nije kraj, već samo početak i da će Španija nastaviti da vrši pritisak na međunarodnu zajednicu da preduzme akciju.

Također je najavio da će Španija primiti oko 30 djece iz Gaze koja boluju od raka ili drugih teških bolesti.

Većina svijeta već priznaje Palestinu kao državu. Ranije ovog mjeseca, 143 od 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasale su za pridruživanje Palestine UN-u, piše BBC.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button