BiHDruštvoSvijetVijesti

Svjetski dan pčela obilježen u BiH sadnjom medonosnog bilja

Sadnja medonosnog bilja koje čine lipa, kesten, divlja trešnja, mađarski bagrem i lavanda počela je u ponedjeljak, na Svjetski dan pčela, na dvjema lokacijma u Bosni i Hercegovini u okviru akcije “Za pčele spas, dobrobit za sve nas”, saopćili su realizatori.

Ovom akcijom će Bosna i Hercegovina postati bogatija za nove medonosne vrtove sa 10.000 sadnica, što će doprinijeti očuvanju biodiverziteta i vitalnih pčela od kojih zavisi naša ishrana.

Projekat “Za pčele spas, dobrobit za sve nas” pokrenule su kompanije Mondelēz International i Nelt Grupa u saradnji sa Savezom pčelara Federacije Bosne i Hercegovine i Savezom udruženja pčelara Republike Srpske. Prve sadnice medonosnog bilja posađene su danas u parku Federalnog poljoprivrednog zavoda na Ilidži u organizaciji Saveza pčelara FBiH, dok je Savez udruženja pčelara RS centralnu manifestaciju održao u parku ispred hotela Višegrad.

U akciji započetoj u aprilu učestvovali su potrošači u Bosni i Hercegovini koji su kupovinom Milka proizvoda doprinijeli ovoj važnoj inicijativi.

Marko Prelić, menadžer prodaje u kompaniji Mondelēz International za tržište BiH, poručio je da ova akcija simbolizuje posvećenost zajednici i planeti Zemlji.

– Raduje nas što baš na današnji dan zajedno sa partnerima možemo doprinijeti stvaranju novih medonosnih vrtova širom Bosne i Hercegovine i time uticati na očuvanje biodiverziteta i zaštitu ovih važnih oprašivača. U lokalnim zajednicama u kojima poslujemo nastojimo da budemo pokretači pozitivnih promjena u onim oblastima koje su društvu najpotrebnije. Životna sredina jeste jedna od tih oblasti, a osim našeg projekta za održivi uzgoj pšenice koji realizujemo na evropskom nivou i koji je usmjeren i na očuvanje i zaštitu biodiverziteta, projekat “Za pčele spas, dobrobit za sve nas” najbolji je primjer naše posvećenosti da doprinesemo zaštiti životne sredine i na lokalu – rekao je Prelić.

Medonosni vrtovi su vitalni jer nude pčelama dom i hranu, osiguravajući time cvjetanje našeg ekosistema i obogaćujući život u našim zajednicama, poručeno je na današnjem događaju, a o temama o medonosnom bilju Bosne i Hercegovine i ulozi pčela u ekosistemu prethodno je održana i edukativna radionica za članove udruženja sa prof. dr. Nezirom Tanovićem.

– Drugom akcijom koju realizujemo, u saradnji sa našim principalom Mondelēz International na nivou Nelt Grupe, ovaj put u Bosni i Hercegovini, još jednom smo potvrdili naše strateško opredjeljenje – da smo značajan oslonac zajednici u kojoj poslujemo i pouzdan partner svojim saradnicima. Ovim inicijativama unapređujemo životnu sredinu i osnažujemo lokalne kapacitete za održiv razvoj. Ostajući dosljedni našim vrijednostima, nastavljamo da kroz svaki aspekt poslovanja demonstriramo posvećenost društvenoj odgovornosti i održivom razvoju – izjavio je Mirsad Bektašević, menadžer prodaje kompanije Nelt za tržište BiH.

Član Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH i predsjednik Saveza udruženja pčelara Zeničko-dobojskog kantona Munib Huseinagić poručio je da je danas posebno važan dan za pčelare i iskazao neizmjernu zahvalnost kompanijama koje su pokrenule prvu ovakvu inicijativu u našoj zemlji.

– Kada su nam Mondelēz International i Nelt Grupa javili da planiraju ovakav projekat i saradnju sa pčelarima u oba saveza, obradovali su nas i pokazali ne samo da razmišljaju dugoročno već i da su fokusirani na zaista važne oblasti. Zajedno radimo na nečemu što će našoj djeci ostaviti bolji svijet, pun cvijeća – istakao je Huseinagić.

Fena

Slični članci

Back to top button