BiHBiznisDruštvoMagazinVijesti

SVE TEŽE PRONAĆI POŠTENOG I JEFTINOG MAJSTORA ZA KREĆENJE

Vlasnici stambenih i poslovnih objekata u Sarajevu suočavaju se s velikim problemom: sve je teže pronaći radnike za krečenje. Glavni razlog su visoke cijene usluga krečenja, koje su znatno porasle u posljednjih nekoliko godina.

Prema podacima do kojih je došla Crna-Hronika, cijene usluga krečenja su se u prosjeku povećale za 30% u odnosu na prošlu godinu. Ovaj skok cijena posljedica je nekoliko faktora, uključujući rast cijena materijala, ali i sve veću potražnju za kvalificiranim radnicima u građevinskom sektoru.

“Potražnja za kvalificiranim molerima je velika, ali ponuda radne snage ne može pratiti taj tempo. Mnogi kvalificirani radnici su otišli raditi u inozemstvo gdje su plaće znatno veće,” izjavio je građevinski radnik koji svakodnevno traži nove zaposlene.

Stanovnici Sarajeva, poput mnogih drugih širom zemlje, pokušavaju pronaći načine da uštede na renovacijama, ali to postaje sve teže. “Pokušao sam angažirati nekoliko različitih ekipa za krečenje stana, ali su svi bili ili zauzeti ili su cijene bile previsoke. Na kraju sam odlučio da sami obavimo posao, iako nismo stručnjaci,” rekao je jedan Sarajlija.

Zbog visokih cijena, mnogi se odlučuju za alternativne metode, poput krečenja u vlastitoj režiji, što često rezultira niskim kvalitetom radova. Također, raste i broj oglasa na društvenim mrežama u kojima se traže povoljniji i dostupniji moleri.

Mnogi građani će se i dalje suočavati s izazovima pronalaska pristupačnih usluga krečenja, a tržište će ostati u stanju neravnoteže između ponude i potražnje.

Cijena krečenja po kvadartu u bijelu boju se kreće od 3 do 3,50 KM, a druge boje 4 KM pa i skuplje. Neki majstori traže po kvadratu vrtoglavih 5 KM sa njihovim materijalom, a sa vašim 4 KM. Matematički gledano, krečenje garsonjere od 25 kvadrata, košta oko 300 KM.

Dnevnica je od 70 do 100 KM. Posla ima puno, pa se na termin čeka i po dvije sedmice kažu majstori za CH.

Postavlja se pitanje, da li građani trebaju preuzeti stvar u svoje ruke i okrečiti sami sebi zidove ili papreno platiti profesionalca koji će to uraditi umjesto vas?

Slični članci

Back to top button