BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Širom FBiH polusatni štrajk doktora i stomatologa

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH organizuje danas polusatni štrajk upozorenja jer Federalna vlada ne želi pristupiti pregovorima za Kolektivni ugovor na nivou FBiH.

Satnica štrajka razlikuje se od ustanove do ustanove, pa će tako štrajk u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar biti u 8.30 sati, Kantonalnoj bolnici “Safet Mujić” Mostar u 8.30, Kantonalnoj bolnici Zenica u 8.30 sati.

U Domu zdravlja Živinice 9.30, u bolnici Livno, bolnici i Domu zdravlja u Goraždu, Domu zdravlja Kalesija, Domu zdravlja Banovći, Domu zdravlja Srebrenik u 10 sati, a u ostalim ustanovama u FBiH štrajk će početi u 10.30 sati.

Kako je za BHRT izjavila predsjednica Saveza Marina Berberović, Sindikat je još prije deset mjeseci predao zahtjev za pregovore s Federalnom vladom za novi kolektivni ugovor.

Naglasila je da od Vlade FBiH traže da medicinski radnici u svih deset kantona budu izjednačeni, odnosno da njihova prava budu ista.

“Trenutno postoje deset različitih ugovora kojima se regulišu prava, a oni se svi razlikuju i tražimo ujednačavanje”, navela je Berberović.

Na poziv Sindikata, Vlada FBiH nije odgovorila, a Sindikat će podnijeti sudu tužbu radi ostvarivanja svojih prava.

“Vlada ignoriše probleme koji su se nagomilali u zdravstvu i oni se ne smiju ignorisati. Ljekari su deficitiran kadar. Građani se često žale da nisu dobili na vrijeme uslugu, ali ako ostane ovaj broj zdravstvenih radnika to će tako i ostati”,  rekla je Berberović.

Sindikat nema podatke o tome koliko ljekara napušta BiH, već evidenciju vodi Ljekarska komora, ali svakako je riječ o velikom broju.

(NAP.ba)

Slični članci

Back to top button