BiHPolitikaVijesti

Sramotni i skandalozni zaključci posebne sjednice NSRS-a

Narodna skupština Republike srpske u noći sa četvrtka na petak, na 13. posebnoj sjednici, usvojila je nekoliko zakona i zaključaka koji će zasigurno produbiti političku krizu u BiH.

Usvojen je Izborni zakon Republike srpske na prijedlog narodnih poslanika.

Usvojen je i Zakon o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, uz prihvaćen amandman Vlade Republike srpske.

Narodni poslanici usvojili su i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike srpske na prijedlog narodnih poslanika, kao i Zakon o imunitetu Republike srpske.

Narodna skupština RS-a usvojila je i sramotni Zaključni izvještaj tzv. Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i Zaključke u vezi sa ovim izvještajem. Više o tome ovdje.

Usvojeni Zaključci klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, NPS, US, Za pravdu i red i poslaničkih grupa SPS, DNS i Narodni front:

U zaključku su svi prisutni narodni poslanici zapravo negirali genocid, što je zakonski zabranjeno.

“Narodna skupština podržava stavove iznesene u Zaključcima Izvještaja Komisije, te potvrđuje da je termin ‘genocid’ za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti i Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je civilno stanovništvo, odnosno žene, djeca i starci, bezbjedno evakuisano, dok je jedan broj ratnih zarobljenika razmijenjen, tako da je maksimalan broj stradalih pripadnika muslimanske nacionalnosti do 3000.”

Skandalozno je i što se u zaključku navodi da su stradali pripadnici “muslimanske nacionalnosti” te se umanjuje broj ubijenih Srebreničana zarad političkih interesa vladajuće koalicije u RS-u.

NSRS je osudila i nazvala “apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim postupke ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija”.

Od članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović je zatraženo da pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga Republika srpska odbacuje kao ambasadora BiH.

“Narodna skupština Republike srpske konstatuje da je mehanizam spoljne politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike srpske moraju poštovati odluke institucija Republike srpske i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.”

  • Zadužuju se Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i Izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.
  • Pozivaju se članovi Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz Republike srpske i delegati Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Navodi se da će i Narodna skupština RS-a “sa ovim zaključcima upoznati institucije Republike Srbije kao potpisnika i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i učesnike Velikog vaskršnjeg sabora Republike Srbije i Republike srpske.”

Ovdje opet treba napomenuti da Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma uprkos pokušajima da se takva neistina plasira kao istina.

  • Usvojena je i Odluka o sastavu delegacije Narodne skupštine Republike srpske u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika srpska. U ovu delegaciju izabrani su narodni poslanici:

Igor Žunić, predsjednik Milan Trninić, zamjenik predsjednika Darko Banjac, član Anja Ljubojević, član Srđan Mazalica, član Maja Dragojević Stojić, član Mirna Savić Banjac, član Suzana Gašić, član Aleksandar Trninić, član Ognjen Kuljić, član Mirsad Duratović, član.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button