Crna hronikaHercegovinaVijesti

POTVRĐENA OPTUŽNICA I PRITVOR DANIJELU PRCI ZBOG KRAĐE KIPA BRUCE LEE-A

Kantonalno tužilaštvo HNK podiglo je optužnicu protiv Danijela Prce, zv. “Dado” (1978), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo „Teška krađa“ iz čl. 287. st.1. toč.a) i b) KZ F BiH, a koju je Općinski sud u Mostaru u cjelosti potvrdio.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo produženje mjere pritvora optuženiku, te je Općinski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog utemeljen i donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženika, iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora od 3 (tri) godine ili teža kazna, koji pritvor ima trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže jednu godinu, računajući od dana lišenja slobode optuženika.

Naime, optuženiku Danijelu Prci se optužnicom stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 29.02.2024. godine do 07.03.2024. godine, sa ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle i to u tri pojedinačna slučaja i tako počinio produženo kazneno djelo „Teška krađa“ iz čl. 287. st.1. toč.a) i b) KZ F BiH, na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu objekata: trgovine „Optika Boni“, otuđio novac u iznosu od 600,00 KM, te 20 komada sunčanih naočala i 2 komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela; Željezarije „Martom“, otuđio gotov novac u iznosu od 600,00 KM, te određenu količinu raznih artikala i alata, kao i na štetu Gradskog parka „Zrinjevac“, kojom prilikom je uporabom podesnog alata i tjelesne snage odvojio statuu „Bruce Lee –a“ od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim „ankerima“, pa ju je uz pomoć kolica odvezao do „Staklene banke“, a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove, na koji način je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

Također, Tužilaštvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od optuženika u iznosu od 1.200,00 KM, oduzimanje predmeta koji su pronađeni i popisani na potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, te da se navedeni predmeti vrate vlasnicima, sukladno Zakonu.

Općinski sud u Mostaru zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivici optuženika za dan 18.04.2024. godine u 09:15 sati.

Slični članci

Back to top button