BiHBiznisDruštvoHercegovinaPrivredaSvijetTurizamVijesti

Otvoren 25. Međunarodni Sajam privrede Mostar

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je danas u Mostaru 25. Međunarodni sajam privrede.

“Ovaj sajam je posebno važan za BiH. Od srca želim da BiH nastavi sa naporima ka priključenju Evropskoj uniji (EU). U procesu priključenja EU, BiH će imati svu pomoć Hrvatske. Put će biti zahtjevan ali su se vrata EU ponovo otvorila” rekao je Plenković.

BiH je druga zemlja po ulaganjima iz Hrvatske, rekao je on.

“Četiri milijarde eura je bila prošlogodišnja robna razmjena Hrvatske i BiH. BiH je četvrta zemlja po izvozu iz Hrvatske. Želim da ovaj sajam bude prilika i za nove poslovne dogovore” rekao je Plenković otvarajući sajam.

Na sajmu se predstavlja 800 izlagača iz 30 zemalja regiona i Evropske unije.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak izjavila je da su sajamski kapaciteti popunjeni prije više od dva mjeseca, te da je iz Hrvatske došlo više od 40 firmi, a svoje štandove imaju i preduzeća iz Mađarske, Srbije, Izraela, Turske, Italije i Austrije.

Na Mostarskom sajmu tradicionalno se predstavljaju proizvodi iz metalske i građevinske, poljoprivredne, prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

Tokom trajanja sajma bit će održane i podsajamske manifestacije, sajam turizma, sajam vina, IT tehnologija, a planirani su i međunarodni poslovni susreti.

Sajam će biti otvoren do subote, 20. aprila.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button