BiHDruštvoKulturaPolitikaVijesti

U Višegradu ponovo slavili zločince, obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

U Višegradu je danas obilježen Dan ruskih dobrovoljaca. 12. april uvršten je u kalendar značajnih događaja u entitetu RS kao dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca, Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

“Spomenik ruskim dobrovoljcima u Višegradu simbol je njihovog junaštva i pogibije za ideal slobode i sve dok živi sjećanje na njih živjeće i Republika srpska”, poručio je Radan Ostojić, predsjednik republičke Boračke organizacije.

Ruski dobrovoljac Aleksandar Kravčenko, koji je bio u Višegradu 1992. godine, rekao je da ga je na dolazak u Srpsku navelo patriotsko osjećanje prema srpskom narodu i borba protiv nepravde.

U obraćanjima lokalnih zvaničnika na vojničkom groblju Megdan uglavnom hvalospjevi i zahvalnost ruskim dobrovoljcima koji su bili pod komandom Vojske Republike srpske većinom u jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa

Prema postojećim podacima u Višegradu je sahranjeno šest ruskih dobrovoljaca, u Miljevićima 12, po jedan u Bileći i Milićima, dok su posmrtni ostaci ostalih ekshumirani i preneseni u Rusiju.

Godinama u Višegradu traje bezobzirno oživljavanje duhova mračne prošlosti ovog grada. S druge strane, podsjećamo da je dokaze o pravoj ulozi ruskih dobrovoljaca u dolini Drine u periodu od 1992. do 1995. godine kao sudionika ratnih zvjerstava, orgijanja i pljački na prostoru BIH predočio Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u svojoj knjizi “Genocid nad Bošnjacima u Višegradu 1992-1995”.

Činjenica je da su trojica ruskih plaćenika poginula 12. aprila 1993. godine na koti Zaglavak u okolini Višegrada, prilikom napada na položaje Prve slavne višegradske brigade ARBIH te da je najveći broj stranih vojnih plaćenika i dobrovoljaca regrutiran iz Rusije, Ukrajine, Grčke, Rumunije, Bugarske, a njihove grupne dolaske organizirao je tzv. Biro Republike srpske u Beogradu.

Upravo je dolazak ruskih dobrovoljaca i plaćenika u Višegrad, krajem oktobra i početkom novembra 1992. godine isplanirao kozački kapetan Aleksandar Kravčenko, a 1. novembra 1992. godine formiran je Drugi ruski dobrovoljački odred koji je u sastavu Višegradske brigade tzv. VRS, a djelovao kao specijalna diverzantska jedinica. Rusi su ih nazivali i “Carski vukovi”. Komandant odreda bio je Aleksandar Muharev, zvani “As”.

Na osnovu prijave Udruženja “Žena – žrtva rata” Tužilaštvo BiH 2022. godine formiralo je predmet o obilježavanju dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, a ranija istraživanja istraživanje Detektora otkrilo su da višegradskom skupu prisustvuju bivši ruski dobrovoljci koji imaju važne uloge u udruženjima današnjih proruskih boraca u Ukrajini ted a neki od njih ovom gradu otvoreno promovišu odlazak na strano ratište u Ukrajini, iako je podsticanje na pridruživanje stranoj vojnoj formaciji zakonom zabranjeno.

Podsjetimo 2011. godine na crkvenom groblju na Megdanu u Višegradu je otkriven spomenik s imenima svih ruskih dobrovoljaca koji su poginuli tokom agresije na RBiH. Na spomeniku se nalazi uklesano ukupno 37 imena poginulih ruskih dobrovoljaca. Također, i jedna ulica u Višegradu nosi naziv “Kozačka ulica”.

Na Dan ruskih dobrovoljaca 2017. godine, na višegradskom uzvišenju “Grad” na Bikavcu podignut je spomen krst, visine 5,5 metara i težine oko 400 kg sa imenima sedam ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada. Krst je doniralo Udruženje veterana “12. april” iz Kosovske Mitrovice.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button