BiHDruštvoMagazinSportVijesti

U badminton uključene osobe s poteškoćama u razvoju

Badminton klub „Sertini“ Doboj za kratko vrijeme postao renomirani sportski kolektiv

Badminton klub „Sertini“ Doboj osnovan je prije nepune tri godine, a ‘glavni krivac’ je Dario Milačak, koji se želio rekreativno baviti bezkontaktnim sportom, ali da to više ne bude fudbal. Istraživao je koji bi to rekreativni sport mogao biti, da li stoni tenis ili nešto slično, pa su mu se na društvenim mrežama počele pojavljivati objave o badmintonu. „Igrom slučaja saznao sam da badminton klub djeluje u Banja Luci već 18 godina, a predsjednik kluba je Branislav Srdić, začetnik badminton scene u našoj zemlji i osnivač Badminton saveza BiH.

Jednu subotu zaputio sam se ka Banja Luci, sa Srdićem odradio trening i donio odluku da ću za mjesec dana registrovati klub. Tako je i bilo“, otkrio nam je Dario Milačak, jedan od osnivača kluba, među kojima su i njegova supruga Aleksandra, brat Vuk i majka Slavojka. A ako se pitate šta znači Sertini, odgovor je da je to kombinacija početnih slova njegove djece Sergeja i Tine. Milačak, ekonomista po struci i menadžer društvenih mreža, ujedno je i regionalni direktor  u jednoj banci, ima i svoju privatnu firmu kao dopunsku djelatnost, na čelu je kluba, vodi i portal, ali sve je, kako tvrdi, na neki način povezano. Na samom početku, prisjeća se Milačak, nisu imali ništa, ali od Badminton saveza BiH dobili su nešto opreme – 16 reketa, četiri mreže i četiri paketa loptica. Vrlo brzo zahvaljujući razumijevanju lokalne zajednice i direktorice Medicinske škole u Doboju dobili su na korištenje sportsku salu uz odgovarajuću naknadu koja je propisana, počeli su sa tri sedmična treninga, a sada imaju ukupno sedam termina što je sasvim dovoljno za članove kluba. „Mi u školi prije svega dajemo podršku svojim učenicima, a osnivač badminton kluba Dario Milačak je naš bivši učenik koji radu škole uvijek daje svoj doprinos. Zato smo i mi podržali klub, jer je to ipak nešto novo u našem gradu, a okuplja i naše učenike“, kazala nam je Milena Damjanović, direktorica Medicinske škole.     

Za badminton su zainteresovana i djeca i mladi

„Zahvaljujući digitalnom marketingu došli smo do polaznika, u prvo vrijeme bazirali smo se na veterane i veteranke, a sve pod motom – dođi zbog sebe! Jer badminton je posebna priča koja pokreće vaš um i tijelo, a badminton je jedan od najdinamičnijih sportova. Za samo mjesec dana treniranja možete postići nevjerovatne rezultate kada je vaša snaga, kondicija, kilaža u pitanju. Jednostavno bićete sretniji! U početku rada naši članovi su uglavnom bili stariji od 30 godina, a sada imamo sve kategorije – školsku i djecu sa poteškoćama u razvoju, omladince i omladinke, veterane i veteranke, a više od 50% je žena. Sva su djeca došla samoinicijativno, a mi smo ih jednostavno prigrlili. U početku nismo imali ni edukovani trenerski kadar pa su nam dolazili treneri iz Banja Luke na čemu smo im beskrajno zahvalni. Išli smo korak po korak“, naglasio je Dario Milačak. Porodica Dušice Klopić na izletima je uvijek igrala badminton, a organizovani su i porodični turniri. I sasvim slučajno je čula da Dario Milačak u Doboju osniva badminton klub. „Bez obzira na godine, u meni je oduvijek prisutan taj sportski duh, trenirala sam svojevremeno rukomet i odbojku. A kada poslije rada i treninga dođu i uspjesi, to je velika satisfakcija. U ADA ligi sezona 2022/2023. osvojila sam zlato u kategoriji D, a ukupno sam do sada osvojila 7 medalja. Sa kolegicom Majom na turniru u Vinkovcima osvojile smo treće, a sa kolegom Borisom osvojili smo prvo mjesto“, ispričala nam je Dušica i dodala. „Klub je zaista predivno mjesto, a atmosfera je nevjerojatna! Pozivam sve da nam se pridruže, jer vjerujte mi, ovdje se stvaraju uspomene koje će trajati zauvijek“.

Na treningu smo razgovarali i sa osnovcima Dušanom Račićem i Nikolom Simišićem. „Meni je badminton baš zabavan sport, a igrao sam ga sa drugarima ispred zgrade. Treniram tek dva mjeseca, nisam do sada učestvovao na nekim takmičenjima, ali jedva čekam“, kazao nam je Dušan i pozvao sve dječake i djevojčice iz Doboja da postanu članovi badminton kluba. „Ja sam napustio košarku nakon šest godina treniranja i odlučio se za badminton. Jako sam zadovoljan sa našim trenerima, baš nas dobro treniraju i uče, posebno Mačak, najbolji je“, ispričao nam je Nikola, a kolika je njegova ljubav prema badmintonu govori i to što je na trening došao sat ranije.

Goran Ćućić u klubu „Sertini“ je od prvih dana osnivanja. „U klubu, većina nas je generacijski bliska i odlično funkcionišemo. Za nas koji smo, da tako kažem, u godinama, ovakav sport bez fizičkog kontakta i dobar kardio trening zaista dobro dođu. Radujem se i budućim takmičenjima na kojima ću učestvovati“, kazao nam je Goran.

U lokalnoj zajednici pokazali koliko mogu sami uraditi

Interesovalo nas je i kako su Dobojlije reagovale na osnivanje badminton kluba? „Percepcija badmintona na način kako smo to mi u početku shvatali – ‘roštiljski badminton’, potpuno je drugačija od ovog što mi sada igramo. Postoje pravila, dinamika, kardio je sport, svi smo mi amateri, ali stvorili smo bazu od četiri-pet ljudi koji, da tako kažem, vode našu priču. Svi smo mi amateri, a što se tiče lokalne zajednice i podrške, nismo je u početku ni tražili. Nakon naših uspjeha obratili smo se lokalnoj zajednici koja je podržala naša takmičenja u ADA ligi. Htjeli smo prvo da pokažemo koliko puno sami možemo uraditi, za razliku od drugih, a ima ih u svakoj lokalnoj zajednici, koji non-stop nešto traže, a ništa ne daju“, dodao je Milačak.    

Učešće u ADA Badminton Ligi

Bosna i Hercegovina ima badminton scenu, ne toliko izražajnu, ali u Banja Luci, Sarajevu, Širokom Brijegu i Doboj postoje klubovi ili rekreativci koji vole ovaj sport. „U Širokom Brijegu su nedavno registrovali klub, ali imaju izvrsne rekreativce, u Sarajevu imamo naše prijatelje – Ilju i Bekima“, kazao nam je Milačak i pojasnio način takmičenja u ADA Ligi, rekreativno-sportskoj ligi koja se organizuje na prostoru Alpe-Dunav-Adria. „ADA liga, u skladu sa aktuelnim kalendarom, održava se u Opatiji, Beogradu, Ljubljani, Varaždinu, Sarajevu, Zagrebu i Brežama. Liga okuplja igrače badmintona iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine kao i pojedince iz mnogih drugih zemalja, ali se veoma često pridruže i igrači iz drugih država. Takmičenje se održava u 4 jakosne grupe (A-bivši takmičari i bolji rekrativci, B napredni rekreativci, C-slabiji rekrativci i D-početnici) u kategorijama singlova i dublova za žene i muškarce, te za mješovite parove. Dušica Klopić osvojila je prvo mjesto u katergoriji D nakon sedam kola, ja sam bio treći u svojoj kategoriji, dakle u generalnom plasmanu. Kolega Zoran Marić i ja smo osvojili zlato u Sarajevu, u duelu protiv para iz Njemačke. Ja sam trenutno u C kategoriji. Pored ADA Lige posjećujemo i pozivne turnire. Odazvali smo se na poziv iz Vinkovaca, ekipa je brojala 20 članova i ostvarili odlične rezultate“, pojasnio je Dario i naglasio da se puno pažnje posvećuje edukaciji i certifikaciji, a zajedno sa Sašom Klopić prisustvovao je i edukaciji za parabadminton na Sardiniji.

Projekat „Badminton za inkluziju“ pomogao i USAID

„Tema seminara koji je organizovala svjetska badminton federacija bila je obuka parabadminton trenera kao i obuka administratora koji bi u svojim savezima trebali da se bave organizacijom parabadminton takmičenja. Moramo naglasiti da smo Dušica, Saša i ja u završnoj fazi edukacije u Novom Sadu za Operativnog trenera badmintona. Pored toga što radimo sa djecom sa poteškoćama u razvoju, parabadminton kao paraolimpijski sport zahtjeva puni angažman, finansije, educirane trenere da bi, eventualno za osam do deset godina stvorili dobrog parabadminton igrača koji bi mogao učestvovati na Paraolimpijadi, a to zahtjeva ozbiljan i predan rad“, istakao je Saša Klopić koji je sa Milačkom položio ispit za parabadminton trenera. „Imamo tzv. regularni badminton, badminton kao olimpijski sport, imamo opremu i za air badminton, skoro godinu dana radili smo sa djecom sa poteškoćama u razvoju kroz projekat ‘Badminton za inkluziju’ Fondacije tuzlanske zajednice i USAID-a. Kroz projekat radimo punu inkluziju, naši članovi kao volonteri prenose svoje znanje djeci sa poteškoćama u razvoju. Takođe, u projekat su uključeni licencirani treneri iz Banja Luke – porodica Kočić, Miroslav, Dijana i Marko, kao i Branislav Srdić. Slogan nam je bio ‘Nema razlike’ jer željeli smo da se ta djeca osjećaju kao dio nas, a to i jesu. Posebno sam bio ponosan kada mi je otac djeteta sa poteškoćama iz autističnog spektra rekao da je njegov sin, zahvaljujući badmintonu počeo više komunicirati, oslobodio se, da se i zagrliti. To je samo jedan od dobrih strana ovog projekta“, naglasio je s ponosom Milačak.

Dugoročni cilj je, naglašava Milačak, biti samoodrživi u pravom smislu te riječi. „Napravili smo nešto što nije postojalo u ovom regionu, integrisali smo ljude različitog pola i starosti, od školskog uzrasta do penzionera, napravili smo projekat ispred Badminton saveza BiH za parabadminton, a želja nam je vratiti Državno prvenstvo BiH. Ostvarili smo odličnu saradnju sa Ambasadom Kine u BiH, a posjetio nas je zamjenik ambasadora Miao Dake. Pored toga što smo odigrali prijateljske mečeve, imali smo priliku razmijeniti iskustva i upoznati se sa badminton tradicijom i kulturom u Kini. Ova posjeta nam je pružila mogućnost da steknemo nova prijateljstva i proširimo naše vidike. A najveća želja nam je da neko od naše djece toliko napreduje u ovom sportu i bude učesnik Olimpijade“, kazao nam je Dario Milačak, predsjednik Badminton kluba „Sertini“ Doboj.

Piše: Nejra Bradarić, Mreža za izgradnju mira

Slični članci

Back to top button