BiHCrna hronikaDruštvo

NESTALI Godinama nepoznata sudbina sedmero maloljetnika: Djeca za kojom se traga u BiH

Nestanak djevojčice Danke Ilić (2) u Srbiji ponovo je podsjetio na sedmero maloljetnika u BiH koji, ni nakon više godina, nikada nisu pronađeni.

Za devetogodišnjim Milošem Todorovićem, koji je nestao 7. novembra 2007. godine, dugo se tragalo. Dječak je tog dana u 9.30 sati izašao iz kuće u višegradskom naselju Jondža i otišao da se igra u obližnjem Sportskom centru “Ušće“.

Otišao iz škole

Pretpostavljalo se da je Miloš, trčeći za loptom, pao u rijeku, gdje je lopta i pronađena. Ali ronioci nikada nisu pronašli tijelo dječaka u rijeci Drini. U potrazi za Milošem, njegova fotografija postavljana je i na bilborde.

Miloš Todorović - Avaz

Miloš Todorović. Facebook

Gimnazijalac Dragoljub Misimović (16) iz Bosanske Gradiške otišao je 2015. godine sa šestog časa bez ruksaka i jakne. Do porodice su stizale različite informacije, ali gimnazijalac nikad nije pronađen. 

Dragoljub Misimović - Avaz

Dragoljub Misimović. Facebook

Njegovi drugovi kazali su da su ga mučile loše ocjene iz dva predmeta, koje je namjeravao popraviti. Njegovi roditelji ponudili su prije nekoliko godina i kuću za informaciju o njihovom sinu, ali do sada nije bilo rezultata.

Troipogodišnji Alen Bukva nestao je 2012. u Međeđi kod Višegrada. 

Alen Bukva - Avaz

Alen Bukva. Facebook

Dječak se igrao ispred kuće bez odjeće i obuće i od tada mu se gubi svaki trag. Majka Emina Bukva vjeruje da je njenog sina neko oteo i da je još živ.

Dvogodišnji Damjan Oroz stajao je u decembru 2010. godine sa svojim ocem na obali rijeke Vrbanje u Čelincu. Pretpostavljalo se da je Damjan pao u Vrbanju, ali nikad nije pronađen.

Crveni tricikl

Nestanak Inge Perković iz Mostara prijavljen je u oktobru 2006. godine. 

Inga Perković - Avaz

Inga Perković. Facebook

Tada 16-godišnja Inga Perković iz sela Potok kod Livna krenula je u školu po knjižicu i nikad se nije vratila kući. Provjeravana su sva mjesta gdje se sumnjalo da bi Inga mogla biti, kao i dojave da je oteta, koje su stigle do policije. No, nikad nije nađena.

Federalna uprava policije obnovila je potragu za dječakom Darkom Stančevićem (1980.), rođenim u Mostaru, koji je u decembru 1982. nestao u ovom gradu, kad je imao samo dvije godine.

Darko Stančević - Avaz

Darko Stančević. Facebook

Vozio se triciklom nedaleko od kuće na Rudniku. Baka, koja je čuvala dječaka, ušla je na trenutak u kuću i, kad se vratila, njega nije bilo. U Neretvi je pronađen samo njegov crveni tricikl.

Prije nekoliko godina, pojavila se informacija da je dječak živ i da sada, kao odrastao čovjek, živi u Italiji, gdje ga je, navodno, usvojila italijanska porodica. Te informacije do danas nisu potvrđene.

Za Ingom Perković i Darkom Stančevićem raspisana je Interpolova žuta potjernica.

Izašla s drugaricama

Iako za njom nije raspisana zvanična potraga, godinama nema nikakvog traga ni Armini Kovač (15) iz Donjeg Vakufa, koja je u martu 2015. nestala nakon izlaska u grad s drugaricama. 

Armina Kovač - Avaz

Armina Kovač. Facebook

Pripadnici Policijske stanice Donji Vakuf pretraživali su korito i obalu Vrbasa, jer su u blizini rijeke pronađene i stvari nestale djevojčice.

I pored opsežne potrage i dojava da je viđena u nekim gradovima, o njenoj sudbini ništa se ne zna.

Za nestalim Milošem Todorovićem, Alenom Bukvom i Dragoljubom Misimovićem raspisana je i međunarodna objava o nestalim osobama. 

avaz.ba

Slični članci

Back to top button