BiHDruštvoPrivredaVijesti

Elektroprivreda o mogućem poskupljenju struje: Razmatramo blok tarife

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić kazao je danas u emisiji “Rezime” Federalne TV da još nisu zvanično podnijeli zahtjev pred regulatorom FERK-om za tarifiranje cijena električne energije, te nije mogao precizirati da li će doći do poskupljenja.

Kazao je da trenutno razmatraju blok tarife, te da je cilj Elektroprivrede da u ovoj i narednim godinama pokušaju štedjeti električnu energiju.

– Krajem 2021. počeo je trend pada proizvodnje električne energije u Elektroprivredi. Zato smo pristupili izradi modela blok tarifa gdje ćemo građanima pokušati objasniti da se moramo početi pridržavati energetske efikasnosti i štedjeti električnu energiju. U blok tarifama za 60 posto građana ne bi trebalo da dođe ni do kakvog povećanja električne energije, a svega nekih tri posto su veliki potrošači. Oni koji budu više trošili, više će i plaćati. Želimo da se učimo kako to postupa i Evropska unija. Želimo da ukažemo da moramo štedjeti električnu energiju – rekao je Buljubašić.

Upitan kako će pokriti minus od 140 miliona KM, Buljubašić kaže da je “poenta na uštedama”.

– Mi smo prošlu godinu imali ugovorene količine isporuke uglja iz koncerna prema Elektroprivredi za 5,5 miliona tona, ukupno je isporučeno 3,5, što je daleko ispod ugovorenih količina, zato je apostrof na uštedi energije u narednom periodu. Trebamo znati da su naša termo i hidropostrojenja koja proizvode električnu energiju iz prošlog vijeka, a ono što planiramo raditi kada su u pitanju remonti i revitalizacije su Blok 4 u Tuzli i Blok 6 u Kaknju. Kroz ovaj pristup želimo da osiguramo neovisnost FBiH da proizvodimo električnu energiju za vlastite potrebe. U prethodnih nekoliko godina imamo jako veliki trend pada proizvodnje uglja – kazao je Buljubašić za FTV.

Slični članci

Back to top button