HercegovinaPolitikaVijesti

SAPUNICA U SDA SE NASTAVLJA: DVIJE TREĆINE DELEGATA TRAŽI OD MARIĆA SAZIVANJE SKUPŠTINE

Nakon što je u četvrtak Salem Marić prekinuo sjednicu Skupštine Gradskog odbora SDA Mostar na kojoj je trebao biti izabran novi predsjednik SDA Mostara, bura u ovoj stranci se ne stišava.

Naime, 35 delegata što čini više od dvije trećine Skupštine GO SDA MOstar koja broji 51 člana, zatražila je od Marića i Izborne komisije GO SDA, te Izborne komisije SDA BiH, sazivanje nove Skupštine koja bi konačno omogućila dovršetak izbornog procesa unutar mostarske SDA.

U svom dopisu, uz pomenutih 35 potpisa, delegati ukazuju na jasnu protustatutarnu namjeru aktuelnog predsjednika SDA, Salema Marića da opstruira izborni proces i onemugući vlastiti odlazak sa čela stranke iako to želi ogromna većina izabranih delegata.

Iako je Marićeva strategija bila takva da odugovlačenjem sazivanja Skupštine uspije ili pridobiti dovoljan broj delegata za svoj izbor, ili opstrukcijom izbornog procesa navesti centralu SDA da uvede povjereništvo na čelu sa Šerifom Špagom, oba ta cilja su se, na njegovu žalost, izjalovila.

Naime, Marić nije uspio osigurati dovoljan broj delegata a i podrška onih na koje je sa sigurnošću računao poput Edina Mušića i Džafera Alića je izostala. Istovremeno, ni vrh SDA na čelu sa Izetbegovićem nije spreman ući u rizik i “ašćare” stati na Marićevu stranu u trenutku dok je najmanje dvije trećine delegata protiv njega.

Salem Marić je, očigledno, završio svoju eru na čelu mostarske SDA. I njemu, a i drugim članovima ove stranke,  bi bilo lakše kada bi se sa tim što prije i pomirio.

Mostar.live

Slični članci

Back to top button