BiHDruštvoKonjicMagazinNVOPolitikaPROMOSvijetVijestiZanimljivosti

Konjička mladost pokreće inicijativu: “Centar za zdravo starenje – nužnost za Konjic”

Projekt je imao za cilj da učenici, koristeći znanje stečeno na predmetu Demokratija, riješe neki lokalni problem. Ponukani nedavnim tragičnim slučajem s osobom starijih godina, učenici su se fokusirali na dobrobit konjičke populacije u trećoj životnoj dobi.

Istraživanje je pokazalo zabrinjavajuće nedostatke u dostupnim resursima. Za razliku od sarajevskih općina, Konjic nema Centar za zdravo starenje ili dom za stare osobe. Trenutno, jedina opcija za neke konjičke građane je dom za stare u Jablanici, što predstavlja značajno finansijsko opterećenje i otežava posjete porodice. Osim toga, ograničeni kapaciteti često ostavljaju starije osobe same kod kuće, što dovodi do porasta tragedija koje su se mogle izbjeći.

Učenici su otkrili da jedino konjičko “Udruženje penzionera”, iako podržava njihov projekt, boluje od neredovnih sastanaka i nedostatka resursa. Dodatno, primarno se okupljaju muški članovi, zanemarujući potrebe starijih žena za organizirano druženje.

Odlučni da naprave promjenu, učenici predlažu osnivanje javne ustanove u Konjicu – Centra za zdravo starenje. Centar bi pružao smještaj i dnevni boravak za starije osobe, fokusirajući se na njihovo fizičko i mentalno zdravlje kroz profesionalnu skrb, radionice i društvene aktivnosti. Ova inicijativa ne bi samo riješila potrebe starijih, već bi potencijalno otvorila i nova radna mjesta prerasporedom viška zaposlenih iz Doma zdravlja Konjic.

Da bi procijenili javnu podršku, učenici su proveli anketu u gradu. Rezultati su bili vrlo pozitivni – 86% ispitanika je priznalo problem i podržalo njihove napore.

Učenici su također dobili podršku od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja i zdravstvene zaštite, uključujući psihologe Katarinu Mišetić i Naidu Pervan, dr. Elharuna Selimovića i dr. Šabana Hodžića. Vjerske institucije, Centar za socijalni rad, nevladine organizacije poput Udruženja penzionera, Žensko udruženje “NERA”, Crveni križ i Udruženje ratnih vojnih invalida izrazili su oduševljenje i ponudili pomoć u daljnjem radu.

Grupa se sastala sa gradonačelnikom, Osmanom Ćatićem i članovima Gradskog vijeća, izražavajući nadu da će njihov prijedlog biti razmotren na jednoj od sljedećih sjednica.

Svom inicijativom učenici žele podići svijest građana o izazovima s kojima se suočava konjička starija populacija. Oni vjeruju da briga o starijima čuva temelje zajednice i postavlja temelje za bolju budućnost. Njihova poruka je jasna – njegujući naše stare, gradimo most koji spaja generacije.

Slični članci

Back to top button