BiHDruštvoPolitikaSvijetVijesti

Šta pristupni pregovori s EU znače za civilno društvo i mlade u BiH?

Evropsko vijeće je donijelo odluku kojim Evropska unija otvara pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. Ovom odlukom Evropsko vijeće poziva da se usvoji pregovarački okvir nakon što se poduzmu relevatni konkretni koraci navedeni u preporuci Evropske komisije iz oktobra 2022. godine. Komisija je tada preporučila da BiH mora napraviti osam koraka koji su potrebni za napredak na evropskom putu.

BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a EU je odobrila status kandidata u decembru 2022. godine. BiH je u tom periodu ispunila neke od koraka koje je Evropska komisija navela u svojim preporukama od 12. oktobra 2022. godine.

Evropska komisija je protekle sedmice objavila izvještaj sa zaključkom da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove da zakorači na putu prema članstvu u EU. Otvaranje pristupnih pregovora je važno priznanje i čini zemlju privlačnijom za investitore te produbljuje odnose sa Evropskom unijom, a donosi i niz prednosti kao npr. milijardu eura za Bosnu i Hercegovinu iz Plana rasta.

Šta ovo znači za civilno društvo i mlade u BiH? Za početak je jako važno da zajedno prepoznamo i čestitamo svim aktivistima organizacija civilnog društva i mladima koji već godinama rade na prepoznavanju evropskih vrijednosti za razvoj našeg društva. Niz tih inicijativa namjenjenih mladima i drugim društvenim grupama podržala je upravo Evropska unija.

Naredna faza znači usvajanje čitavog seta prava i obaveza iz zakonodavstva Evropske unije koji će uveliko utjecati na rad organizacija civilnog društva, ali i svakodnevni život mladih u našoj zemlji. Svaki naredni korak bi trebao jačati demokratiju, vladavinu prava, razvijati poslovno okruženje, smanjiti korupciju, podržati očuvanje životne sredine i još mnogo toga.

U svim ovim koracima mladi ne smiju biti zaboravljeni. Kao značajan socijalni kapital za razvoj društva u narednim koracima i civilno društvo i vlasti imaju obavezu sarađivati, približiti procese mladima i mlade uključiti u konkretne korake na razvoju reformi koje nam slijede.

Mladi su i do sada imali ideje, ali su davali i jasan znak da naše društvo mora postati spremnije da upravo ovu kategoriju uključi u svaki segment daljih koraka!

Photo: Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Facebook

mladi.org

Slični članci

Back to top button