BiHDruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Mostarskim logorašima zabranjen pristup bivšem logoru Heliodrom

Članovima Udruženja logoraša Mostar nije dozvoljen pristup nekadašnjem logoru Heliodrom u mjestu Rodoč u blizini Mostara, na tridesetu godišnjicu zatvaranja logora koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO), piše Radio Slobodna Evropa.

Logoraši su, uz predstavnike nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u sklopu obilježavanja godišnjice, planirali posjetu logoru, polaganje cvijeća i odavanje počasti svim ubijenima u logorima na području Mostara ’90. godina prošlog vijeka.

Na kapiji su postavili plakat s imenima 77 ubijenih osoba u ovom logoru.

Heliodrom je jedan od desetak logora koje je, prema evidenciji Udruženja, tada formirala samoproglašena Hrvatska Republika Herceg-Bosna, paradržavna tvorevina od 1991. do 1994. godine koju su osnovali Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HVO, a koja je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma u februaru 1994. godine.

Prema podacima mostarskih logoraša, samo kroz Heliodrom je prošlo oko deset hiljada stanovnika Mostara, uključujući i građane bošnjačke i srpske nacionalnosti iz drugih dijelova BiH.

Na ovom mjestu prošle godine počeli su radovi na izgradnji Muzeja Hrvatskog vijeća obrane.

Bivšim logorašima je, uz predstavnike nevladinih organizacija i akademske zajednice i u avgustu prošle godine onemogućen pristup zgradi bivšeg logora Heliodrom.

Kompletan tekst je na linku

Slični članci

Back to top button