BiHDruštvoMagazinVijesti

Restorani kreirali ponude s paprenim cijenama: Iftar za porodicu i do 400 KM

Iako brojni postači ostaju vjerni tradiciji i pripremaju iftare kod kuće za sebe, svoju porodicu i prijatelje, u BiH je posljednjih godina sve češća pojava odlaska na zajedničke iftare u restorane. Međutim, sudeći prema cijenama iftarskih menija koji se nude u brojnim restoranima i ugostiteljskim objektima, za brojne građane će iftar izvan vlastitog doma biti nedostižan. Iftarska sofra u restoranima ove godine minimalno je za 20 KM skuplja nego što je bila u 2023.

Glavno jelo

Među iftarskim ponudama prava je rijetkost naći meni po cijeni od 20 KM, a osnova svih su hurme, topa, čorba ili supa te limunada. Naprimjer, među više od 20 menija u Mostaru i Sarajevu samo dva su s cijenom od 20 KM.

U tom najjeftinijem iftarskom meniju glavno jelo je napravljeno od piletine, poput šnicle i, eventualno, s nekim sosom. Također, na svakom iftarskom meniju neizostavni su kolači, a uglavnom se radi o tradicionalnim bosanskim slasticama, poput hurmašice.

Jednostavnom računicom, četveročlanoj porodici koja se opredijeli iftariti piletinu, potrebno je minimalno 80 KM. S druge strane, u većini restorana u većim bh. gradovima iftarski meniji su puno skuplji.

Za 30 KM, uz hurme, čašu limunade, topu, begovu ili neku drugu čorbu, uključeno je neko skromnije jelo od teletine. Na meniju od 40 KM kao glavno jelo nudi se teletina ispod sača, a pojedini restorani, uz tu cijenu, služe mineralnu vodu i limunadu u neograničenim količinama.

Bez cijene

Iftarski meni od 50 KM u jednom sarajevskom restoranu sadrži ribu ili ramstek kao glavno jelo, u drugom od 60 KM to je janjeće pečenje. Međutim, pronašli smo i menije od 70 KM, gdje je glavni slijed file minjon, teleći kotlet i pileći file sa susamom.

Zanimljivo je da pojedini restorani imaju iftarski meni, međutim, cijena nije istaknuta. Za one dubljeg džepa pojedini su kreirali i meni od 100 KM.

Razne pite

U cjenovno višim menijima, za desert se pretežno nudi baklava, dok su u skoro svim restoranima prilozi uz glavni obrok riža i pekarski krompir, ponegdje pomfrit. Također, na većini menija je zastupljena i sezonska salata, a ponegdje i razne vrste pita.

avaz.ba

Slični članci

Back to top button