BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaSvijetVijesti

Konjic ponosno obilježio Dan nezavisnosti i Dan oslobođenja: Pozdrav zastavi naše domovine!

Grad Konjic danas je dostojanstveno i svečano obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma. Ulicama grada odjeknuo je svečani defile, a na malom trgu pored zgrade Gradske uprave Konjic održan je program pod nazivom “Pozdrav zastavi naše domovine”.

Učenici Srednje škole Konjic otkrili su zastave Bosne i Hercegovine, a o domovini i patriotizmu okupljenoj mladosti i građanima Konjica govorili su Konjičanin Kenan Šljivo, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić.

Dekan Šljivo je u svom obraćanju mladima poručio: “Prije 32 godine jedna generacija je preuzela odgovornost i krenula putem slobode i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Patriotizam je civilizacijska samosvjest i najveći izraz patriotizma je biti spreman ući u društvo zasnovano na znanju. Zato vas pozivam da se posvetite obrazovanju i borite se za svoju budućnost i budućnost ove zemlje svojim znanjem.”

Gradonačelnik Ćatić je istaknuo: “Bez domovine, nema ni nas, ni našeg identiteta. Bez poštovanja prema domovini i isticanja njenih obilježja, nema ni patriotizma. Zato glasno i jasno u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma s ponosom kažemo da živimo upravo ovdje gdje su živjeli, radili i borili se za svaki pedalj ove zemlje naši preci. Zbog ove mladosti ovdje, zbog djece i svih onih koji iskreno vole ovaj grad i domovinu Bosnu i Hercegovinu, danas pozdravljamo zastave naše jedine domovine. Budimo ponosni na našu domovinu!”

Svečanost je nastavljena u Sportskoj dvorani Konjic gdje su učenici osnovnih i Srednje škole Konjic pjesmom, plesom i literarnim radovima pokazali koliko vole domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Ovim događajem Konjic je još jednom potvrdio svoju neslomljivu odanost domovini i predanost izgradnji bolje budućnosti za sve.

Slični članci

Back to top button